Maj de Bruin

Maj de Bruijn (2016)

Gepubliceerd op 17-02-2014

Macaron

betekenis & definitie

Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling.

Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig. Dit zorgt ervoor dat de schuimkoekjes niet uit elkaar vallen na een hap en een beetje 'chewy' zijn. De zoetigheid bestaat in allerlei verschillende smaken en kleuren. Zo maakt men bijvoorbeeld groene macarons met de smaak van pistache en witte macarons met een kokossmaak. Ook de zachte vulling tussen de koekjes bestaat in meerdere smaken, zoals botercrème, ganache en confiture. Het schuim wordt gemaakt van amandelen, eiwit, poedersuiker en suiker, wat de macaron dus glutenvrij maakt. Deze lekkernij komt van oorsprong uit Frankrijk, waar het werd geïntroduceerd door Pierre Desfontaines. Hij maakte de eerste macarons met een vulling van ganache.