Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 26-02-2024

getallenkraker

betekenis & definitie

(1983) (inf.) soort supercomputer die buitengewoon snel een grote hoeveelheid complexe rekenkundige bewerkingen kan uitvoeren. Maar ook: persoon die zich bezighoudt met numerieke gegevens (zoals statistieken). In het Engels: number cruncher (in 1966 voor het eerst opgetekend in het Amerikaans-Engelse taalgebied).

• Het Exploratie en Produktie Laboratorium van Shell in Rijswijk heeft een geavanceerde „getallenkraker" in gebruik genomen. Bij plaatsing van deze Amerikaanse supercomputer (kosten 21 miljoen gulden zonder programmatuur) moest het laboratorium voor een deel worden verbouwd. (Limburgsch dagblad, 19/10/1983)
• Het vorig record stond sinds 1984 op naam van Sandia Laboratories in de VS. Daar werd op een CRAY X/MP supercomputer — momenteel de grootste concurrent van de CYBER 205 als "getallen-kraker" — een getal van 71 enen ontbonden. In de VS is al wel een getal van 81 cijfers gekraakt door acht parallel rekenende "gewone" SUN-computers, maar dat vergde 1260 uur rekentijd. (Nieuwsblad van het Noorden, 26/06/1986)
• Velthuis laat de computer stap voor stap piramidetjes verwijderen als dat meer punten op het oppervlak brengt. Zijn wiskundige benadering blijkt minder dwaalwegen te bewandelen dan de huidige technieken. Geen supermarkt heeft een getallenkraker die binnen afzienbare tijd dit soort klussen klaart, maar niettemin komt er aan een flessenautomaat geen mens te pas, bezweert H. Mast van Halton Systems in Nieuwgein, dat ze onder meer aan Albert Heijn levert. (De Volkskrant, 21/11/1992)
• De supercomputer, een CRAY C9B/4256 is aangeschaft met een subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en is bestemd voor gebruik door onderzoeksinstellingen in heel Nederland. De nieuwe getallenkraker heeft een topsnelheid van ongeveer vier miljard rekenoperaties per seconde. (De Telegraaf, 26/02/1994)
• Veel durfkapitalisten likken hun wonden en zijn huiverig voor risico geworden. Maar er valt nog wat te rapen. Als u tenminste aan uw lefgeldverstrekker belooft dat hij als eerste langs de kassa mag passeren. Maar wees toch kritisch. Ga niet met een ordinaire getallenkraker in zee. (Trends, 30/05/2002)
• Algoritmen kunnen ons leven beheersen, zo niet kapotmaken. Wiskundige Cathy O'Neil, ooit getallenkraker aan Wall Street, schreef er een boek over. 'Grote bedrijven bepalen of individuen kansen krijgen of niet.' (De Volkskrant, 19/06/2018)