Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 03-12-2020

water

betekenis & definitie

een van de belangrijkste stoffen op de aarde en tegelijkertijd de meest voorkomende vloeistof. Geen levend wezen kan zonder water leven.

Ongeveer driekwart van de oppervlakte van de aarde is met water bedekt. Water is een verbinding van waterstof en zuurstof. De chemische formule is H2O, d.w.z. dat één zuurstofatoom twee waterstofatomen bindt. Water heeft zijn grootste dichtheid (dus zijn grootste soortelijke massa) bij 40 C (in afwijking van andere vloeistoffen, die hun grootste soortelijke massa bij hun vriespunt hebben). Het vriespunt van zuiver water is 0° C, het kookpunt 100° C. Geheel zuiver water komt in de natuur niet voor.

In regenwater zijn gassen opgelost; in bronwater, zeewater en grondwater naast gassen ook zouten en dikwijls ook zuren. De waterkracht is in vele landen een van de belangrijkste energiebronnen, zonder welke de moderne industrie ondenkbaar is. De drinkwatervoorziening is zelfs in onze streken door het voortdurend stijgende waterverbruik tot een ernstig probleem geworden; bovendien worden onze rivieren door de afvalstoffen van de industrie steeds meer vervuild en verzout. Om goed drinkwater te krijgen moet het water daarom eerst door kiezellagen worden geleid, waardoor het vuil wordt verwijderd. Vervolgens wordt het water door filters gezuiverd, terwijl overgebleven bacteriën door toevoeging van chloor worden vernietigd. Op zee gebruikt men o.a. regenwater als drinkwater, terwijl er ook destilleertoestellen bestaan om uit zeewater drinkbaar water te bereiden; zie ook hardheid van water.