Encyclopedie voor Zelfstudie

drs. L.A. Beeloo (1981)

Gepubliceerd op 03-12-2020

volmacht

betekenis & definitie

lastgeving, machtiging. De koopman kan dikwijls niet persoonlijk alle werkzaamheden verrichten die er in zijn bedrijf nodig zijn.

Hij kan zich dan laten vertegenwoordigen. Hij verleent volmacht. Het verst gaat de volmacht van de procuratiehouders, de procuratie. Daarnaast kennen wij andere, minder vergaande vormen van volmacht of lastgeving. Deze kunnen zijn: 1. algemeen, b.v. voor de bedrijfsleider. Deze kan dan alle handelingen verrichten die het bedrijf gewoonlijk met zich brengt;
2. voor bepaalde handelingen, b.v. de volmacht die een inkoper heeft;
3. incidenteel. Zo’n incidentele volmacht heeft b.v. de werknemer die een gekwiteerde rekening aanbiedt. Hij is daarmee gevolmachtigd om het geld in ontvangst te nemen. Er is geen wettelijk voorschrift dat de volmacht schriftelijk door de lastgever, de chef b.v., gegeven moet zijn. Dat kan ook stilzwijgend gebeuren. Zet de gevolmachtigde als zodanig een handtekening, dan moet hij zijn lastgeving duidelijk uit laten komen, b.v. door het plaatsen van de letters i.o. (= in opdracht) vóór zijn handtekening. De volmachtgever is gebonden aan de verplichtingen, door de gevolmachtigde in zijn naam aangegaan.