Yellowbag

online shoppen, prijsdalingen, korting

Gepubliceerd op 06-11-2015

2015-11-06

Uitverkoop

betekenis & definitie

Uitverkoop is de periode dat winkels een groot deel van hun producten aanbieden tegen een lagere prijs. Vaak vindt een uitverkoop plaats aan het eind van de winter en aan het eind van de zomer.

De voornaamste reden voor een uitverkoop is dat winkeliers van hun voorraad af willen. Een kledingwinkel houdt bijvoorbeeld uitverkoop rond januari, omdat zij van hun voorraad winterkleren af willen. Het opslaan van de winterkleren tijdens de zomerperiode is vaak te duur en er is een grote kans aanwezig dat deze kleren de volgende winter niet meer verkocht worden.

Een andere reden waarom winkeliers uitverkoop houden, is het trekken van nieuwe klanten. Winkeliers willen met een uitverkoop mensen verleiden naar hun winkel te komen. Ze hopen dat wanneer de klanten eenmaal in de winkel zijn, ze naast producten uit de uitverkoop ook andere, niet afgeprijsde producten kopen.

In Nederland mogen winkels zelf bepalen wanneer ze uitverkoop houden. Er is dan ook een trend dat er steeds vaker een uitverkoop te vinden is: afgezien van de uitverkoop in de winter en de zomer, vindt er steeds vaker een ‘mid season uitverkoop’ plaats.

In België liggen de uitverkoopperioden wettelijk vastgelegd: Kleding- en schoenenwinkels mogen uitverkoop houden van 3 tot en met 31 januari en van 1 juli tot en met 31 juli.