XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Universiteitsmuseum De Agnietenkapel

betekenis & definitie

Universiteitsmuseum De Agnietenkapel - O.Z. Voorburgwal 231. In het Universiteitsmuseum De Agnietenkapel biedt informatie over de geschiedenis van het onderwijs, onderzoek en het studentenleven in A. Het gebouw zelf kent een lange historie. De Agnietenkapel is in 1470 gebouwd en hoorde bij het Agnietenklooster, één van de zestien vrouwenkloosters die A. tot 1578 rijk was.

Het is nu de enige middeleeuwse kapel bij een vrouwenklooster die in A. is overgebleven. Bij een verbouwing rond 1630 is de indeling ingrijpend gewijzigd. De eerste verdieping is toen van de houten bekapping afgescheiden door een fraai beschilderd plafond. Tijdens een grote restauratie tussen 1919 en 1921 werd het gebouw opnieuw aangepast en kreeg het elementen toegevoegd in de stijl van de Amsterdamse School. Op de eerste verdieping is de oudste collegezaal van A. Deze wordt gebruikt voor bijzondere bijeenkomsten.

Er hangt een collectie portretten van "geleerde en vermaarde mannen", zoals portretten van Copernicus, Erasmus en een door Jan Lievens geschilderd portret van Joost van den Vondel. Deze portretten werden in 1743 door de Amsterdamse koopman-verzamelaar Gerardus van Papenbroeck geschonken en hangen sinds enige jaren weer in hun oorspronkelijke 18de-eeuwse opstelling. Het documentatiecentrum van het museum beheert een schat aan informatie over de geschiedenis van de universiteit. Er zijn biografische dossiers van hoogleraren vanaf 1632 tot op heden, alsmede de archieven en periodieken van studentenverenigingen vanaf 1795. Daarnaast wijst het museum de weg naar kunstwerken in en bij de Universiteit van Amsterdam.