XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Jan Pietersz. Huis

betekenis & definitie

Jan Pietersz. Huis - De Stichting Jan Pietersz. Huis werd in 1979 opgericht om te komen tot de bouw van huizen voor muziekstudenten. Dit gebeurde op instigatie van de Stichting Diogenes*. Op 21 jan. 1981 sloeg de wethouder voor Kunstzaken, Polak, de eerste paal voor het huis, waarin 20 wooneenheden kwamen voor muziekstudenten. Het huis werd onder leiding van architect Henk Schröder gebouwd in het "gat" Lijnbaansgracht hoek Palmstraat.

De officiële opening geschiedde op 20 mrt. 1982, waarbij een gevelsteen werd onthuld, vervaardigd door Hans 't Mannetje. De gevelsteen vertoont een roodgeschilderde doek, die hangt over een spiegel. Voor de doek en de spiegel ziet men enkele 17de-eeuwse muziekinstrumenten en op de doek is bij wijze van borduurwerk een notenbalk met een melodie afgebeeld. De stichting bouwde vervolgens Reyer Anslostraat* 3-5, eveneens voor muziekstudenten, met een gevelsteen voorstellende de dichter Reyer Anslo, door Arie Teeuwisse vereeuwigd, en restaureerde het hoekpand O.Z. Achterburgwal 69 hoek Bloedstraat voor 5 muziekstudenten. In de Bloedstraatgevel bevindt zich een gevelsteen door Hans 't Mannetje, voorstellende Geurt Brinkgreve, secretaris van o.a. deze stichting en Stichting Diogenes.

Hij kreeg de steen in 1982 van zijn vrienden ten geschenke ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag. Voorts restaureerde de stichting Jan Pietersz. Huis drie monumenten, thans genummerd Tussen Kadijken 16 t/m 30 en Hoogte Kadijk 78, voor 16 muziekstudenten. De gevel Hoogte Kadijk heeft een gevelsteen door Hans 't Mannetje, voorstellende de Griekse musicus Arion op een dolfijn. Aangezien de stichting krachtens haar statuten alleen hat-eenheden mocht bouwen en het ministerie van VROM deze regeling in 1987 beperkte tot de woningcorporaties, werd de stichting Jan Pietersz. Huis II opgericht met hetzelfde bestuur, doch met ruimer gestelde statuten die het mogelijk moesten maken, gebouwen te

huren en weder te verhuren aan muziekstudenten. Dit laatste gebeurt in samenwerking met o.a. de A'damse Maatschappij tot Stadsherstel*. Het door de stichting voorbereide restauratieproject Binnen Brouwersstraat 2 werd door Stadsherstel uitgevoerd en in 1993 aan Jan Pietersz. Huis II in gebruik gegeven. Een gevelsteen van Hans 't Mannetje, een knagende bever, brengt de weerstanden in herinnering die voor dit project moesten worden overwonnen.