XYZ van Amsterdam

Geschreven door J. Kruizinga Gerrit Vermeer, 2002

Gepubliceerd op 22-06-2018

Duiven

betekenis & definitie

Duiven - De Amsterdamse duiven zijn afstammelingen van de rotsduif, die in de Middeleeuwen naar Amsterdam werd gehaald om als voedsel te dienen. Is de duif een onschuldig vogeltje of een vliegende mestbak (2,5 kilo per duif per jaar) die ziektes overbrengt? De meningen zijn verdeeld, maar dat duiven overlast bezorgen staat vast. De bestrijding van de duif is niet gemakkelijk. Meerdere malen werd al geprobeerd de omvang van de populatie terug te dringen, maar de methodes brachten geen soelaas of waren te duur. In een enkel stadsdeel bestaat een boete op het voeren van duiven, maar elders in de stad gaan de duivenliefhebbers verder met het voeren van de duif.

De GG & GD* deed onlangs onderzoek op zo'n 225 locaties in de stad naar het aantal duiven. Vier duiventellers constateerden dat er ten minste 15.000 duiven zijn. Wetenschappelijk is komen vast te staan dat de Dam het ultieme duivenhonk is met 250 duiven. Ook het Centraal Station is populair bij de duiven met een aantal van 125. Op basis van dit onderzoek kan nu de overlast van duiven worden aangepakt.

LIT. Kamilla Leupen, Niet kapot te krijgen, Het Parool/PS 20 jan. 2001; GG & GD, Stadsduiven in Amsterdam. Verspreiding in het openbaar terrein, 2001.