XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 21-06-2018

Boerenwetering

betekenis & definitie

Boerenwetering - Deze oude afwatering van de stad liep van Singelgracht* tot Kalfjeslaan. Langs de oevers (Ruysdael- en Hobbemakade) bevonden zich tot het begin van de 19de eeuw veel uitspanningen en theetuinen (zie: Stadlander). Het is moeilijk zich thans nog voor te stellen dat deze zelfde wetering vroeger als rivier door de stad gelopen heeft en uitmondde in de Amstel, aanvankelijk via de N.Z. Kolk. Feitelijk is de N.Z.

Voorburgwal*, met de prachtige bochten, de gedempte wetering. Voor de demping is de rivier de natuurlijke gracht geweest om het oudste deel van A. heen, terwijl aan de andere zijde de burgwal gegraven moest worden (zie ook: Nieuwe en Oude Zijde). Aan de Boerenwetering stond de Waskaarsenfabriek De Honingbij. De vroegere overhaal bij het oude Polderhuis* aan de Stadhouderskade werd verplaatst naar de Diepenbrockstraat, waar even voorbij de brug nog een stukje landelijk A. te zien is, aan de grens van het Beatrixpark. Daar loopt de Oude Wetering, zoals de Boerenwetering vroeger vaak genoemd werd, dood langs het RAI-gebouw.

LIT. H.J.M. Roetemeijer, Wasblekerij "De Honingbij" en Koninklijke Waskaarsenfabriek, O.A. 1970, 326; R. Blijstra, Langs het water I, O.A. 1973, 197; J.A.N. Colijn e.a., De Boerenwetering, Wonen, werken en vermaak langs een eeuwenoude waterweg, Amstelveense Historische Reeks, nr. 2, 1995.