Gepubliceerd op 18-08-2020

Zilvervos

betekenis & definitie

Vossen hebben vaak toevallige kleurafwijkingen. De zilvervos is door een kleurafwijking ontstaan uit den gewonen rooden vos.

Voor eenige tientallen van jaren is men in Canada begonnen met zulk een, in een klem gevangen dier, te fokken. Het haar was zwart met witte punten. Met de half wilde nakomelingen fokte men verder, totdat ten slotte de zilvervos een ras is geworden, dat de haarkleur standvastig vererft. In 1925 werd hier te lande de eerste zilvervos ingevoerd en sedert is de teelt ook in ons land begonnen. Er zijn nu honderd fokkerijen o.a. een groote fokkerij te Leersum met vier honderd dieren. Zij worden gehouden in buitenhokken, groot 8 bij 10 meter, die van sterk grondgaas voorzien zijn, anders zouden zij zich spoedig uitgraven.

Een zilvervos werpt in het voorjaar 1—6 jongen. Blauwe vossen zijn nog vruchtbaarder. Het onderhoud van een vos is niet duurder dan van een hond van dezelfde grootte. De prijzen, welke voor de vellen gemaakt worden, schijnen zeer te wisselen. Men zegt, dat vroeger soms 300—800 gld voor een vel werd ontvangen en thans nog 250—300 gld, al zijn de meeste landen nu voor den invoer van vellen gesloten. Londen was altijd een belangrijke wereldvellenmarkt; thans is er ook een markt te Amsterdam.Of de fokkerij van zilvervossen winstgevend is, staat niet vast. Zeker is het, dat er een tijd was, dat de verkoopers van fokdieren goede zaken deden. Men schat het aantal vellen, dat jaarlijks in ons land wordt gewonnen, op 2000. In Noorwegen op 100.000 stuks.

Vijftig fokkers vereenigden zich in de ,,Nederlandsche Vereeniging van fokkers van Zilvervossen”, welke 1100 dieren in haar stamboek heeft ingeschreven. Bovendien is er een ,,Nederlandsch Zilvervossenstamboek”. De ingeschreven dieren worden van een getatoueerd oormerk voorzien.