Gepubliceerd op 18-08-2020

Vliegende Hollander

betekenis & definitie

Een oude sage, bij zeelieden van alle landen bekend: voor 300 jaar vertrok op een Goeden Vrijdag een Hollandsche schipper van Jacatra naar huis. Met angst zagen de matrozen van andere schepen hem zee kiezen, want vertrekken op Goeden Vrijdag stond gelijk met verdoemd te worden.

Bij de Kaap geraakte het schip in een storm, waardoor het de Kaap niet ronden kon. Het scheepsvolk wilde terugkeeren, maar de schipper weigerde en zwoer, dat hij zou doorvaren, als het moest, tot den jongsten dag. Een stem uit den hemel zei hem, dat zijn wensch vervuld zou worden en de schipper vaart nog.Langen tijd hebben de zeelieden, met hun neiging tot het bovenzinnelijke, aan de waarheid van de sage geloofd. Vele schepen hebben dan ook den Vliegenden Hollander ontmoet. Hij zeilde in volle vaart in een nevel. In het journaal van het Engelsche oorlogsschip, waarop Koning George V als adelborst voer, staat op 11 Juli 1881 aangeteekend, dat de Vliegende Hollander het schip vroeg in den morgen is voorbijgevaren. In den tijd der houten schepen dreven er veel wrakken op zee rond. Het kwam voor, dat de bemanning aan een besmettelijke ziekte stierf en het schip stuurloos ronddreef. Zulk een schip zou wel 50 jaar drijvend kunnen blijven en hierdoor zouden wel de ontmoetingen met den Vliegenden Hollander verklaard kunnen worden.

De Vliegende Hollander werd de verpersoonlijking van de wilskracht van den zeeman in den strijd met de gevaren, die hem bedreigen.

De dichter Heine vertelt, dat de Vliegende Hollander eens in de zeven jaren aan land mag komen en van zijn eed ontslagen zal zijn, indien hij een meisje zal trouwen. Op dit verhaal berust een opera van Wagner.