Gepubliceerd op 18-08-2020

Testament

betekenis & definitie

Een testament is een herroepbare akte, waarin iemand verklaart, wat hij wil, dat na zijn dood met zijn goed zal geschieden. De wet kent drie vormen van testament: Openbaar testament: De erflater vertelt zijn uiterste wilsbeschikking aan den notaris.

Deze steil die op schrift en leest ze den erflater voor. Vindt deze de akte goed, dan wordt die geteekend door erflater, notaris en twee getuigen. Eigenhandig testament: De erflater schrijft persoonlijk de akte en geeft die aan den notaris in tegenwoordigheid van twee getuigen.Geheim of besloten testament: Het stuk, bevattende de laatste wilsbeschikking, wordt gesloten en verzegeld aan den notaris, in tegenwoordigheid van vier getuigen, aangeboden.

Bovendien kent de wet nog het codicil, een onderhands opgemaakte akte, alleen geldig voor kleine beschikkingen (begrafenis, sieraden enz.).

Sedert 1918 wordt aan het Departement van Justitie een lijst bijgehouden van alle testamenten, in Nederland opgemaakt. Alleen de naam van den erflater en van den notaris worden vermeld, niet de inhoud. Men kan aldaar dus inlichtingen bekomen, omtrent het bestaan van een wilsbeschikking.