Gepubliceerd op 18-08-2020

Prinsenvlag

betekenis & definitie

De vlag met de kleuren van den Prins van Oranje. Sommigen meenen, dat die kleuren oranje, wit en hemelsblauw zijn en dat de kleuren van onze Nederlandsche vlag daar aan zijn ontleend.

In werkelijkheid is dat echter anders. Uit een onderzoek van Majoor De Bas in 1933 blijkt nl., dat wij vóór 1570 de Bourgondische vlag hadden. Toen de Watergeuzen Den Briel hadden ingenomen, trachtte de Prins hen tot een krijgsmacht te maken en daarom heeft hij hen verlof gegeven, de livreikleuren van het Huis van Oranje te voeren. Die kleuren waren rood — wit — blauw. Zij werden overgenomen door allen, die zich bij den Prins aansloten. Men hield zich echter niet strikt aan die kleuren.

Velen vervingen het rood door oranje, om van hun verknochtheid aan het Huis van Oranje blijk te geven, ofschoon de kleur oranje met het geslacht Oranje geen verband houdt. Onder de Princevlag verstond men dus zoowel oranje — wit — blauw als rood — wit — blauw; men nam het niet zoo nauw. Op oude schilderijen van dien tijd ziet men meestal rood — wit — blauw op de vlaggen. Somtijds zijn er twee vlaggen op hetzelfde doek: één met oranje en één met rood.Zonder dat men met zekerheid de aanleiding ervan weet, verdween het oranje en werd het rood algemeen. Men heeft wel verondersteld, dat dit is geschied, omdat de kleur oranje van dien tijd zoo weinig bestendig was en anderen meenen, dat de kleur te flets was om goed in den mist gezien te worden en zoo zou men uit praktische overwegingen tot het rood zijn gekomen. Aannemelijker is de volgende verklaring: Tot het begin der 17de eeuw was vermillioen de meest gebruikte roode kleurstof. Die kleur was scharlaken rood en de kleurstof was duur. Gewoonlijk vermengde men het vermiljoen met menie, dat een oranje kleur heeft en minder duur was. Daarom verfde men één baan oranje.

Daarna leerde men de meekrap op betere wijze behandelen en men verkreeg daarbij een goedkoope roode kleurstof, welke dieper rood was dan vermiljoen. De goedkoopte van de kleurstof was de reden, dat men algemeen tot rood in de vlag overging. Hoe dat zij: het oranje — blanje — bleu is nimmer uitsluitend de Nederlandsche vlag geweest en evenmin uitsluitend prinsenvlag of geuzenvlag. Wij beleefden echter onze gouden eeuw met rood, wit en blauw.