WoordHoek

Ewoud Sanders (2023)

Gepubliceerd op 27-02-2023

Laseractie

betekenis & definitie

Bij die laseractie op het Anne Frank Huis projecteerden de extremisten vooral hun eigen stupiditeit, aldus Ewoud Sanders.

Stel, iemand was op het idee gekomen om op de gevel van een Shell-gebouw de woorden ‘Gewetenloze geldgraaiers’ te projecteren. Dit na het nieuws dat Shell vorig jaar ruim 38 miljard euro winst heeft gemaakt vanwege de hoge olie- en gasprijzen.

Ja, ik weet dat het hoofdkantoor van Shell inmiddels in Londen is gevestigd, maar daar hadden ze dan bijvoorbeeld ‘unscrupulous money grabbers’ op kunnen projecteren. Ik had er wel om kunnen gniffelen. Ik vind die winst van Shell volkomen pervers en zo’n geprojecteerde leus geeft dan een gevoel van rechtvaardiging. Beetje heftig, maar toch, eigen schuld dikke bult.

Op zich best een creatieve vorm van protest dus, dergelijke laserprojecties. Invasief, maar mensen hebben er minder last van dan bijvoorbeeld van blokkades op snelwegen.

Toch denk ik niet dat dergelijke laseracties breed navolging zullen krijgen. Dat komt natuurlijk doordat dit middel nu twee keer kort achter elkaar is ingezet door extreemrechtse groeperingen. Tijdens de jaarwisseling was op de Erasmusbrug in Rotterdam onder meer te lezen ‘Vrolijk blank 2023’. En onlangs verscheen op het Anne Frank Huis de tekst: ‘Ann Frank uitvinder van de balpen’.

Nota bene: Ann is geen verschrijving mijnerzijds, maar van de rechtsextremisten die achter deze actie zitten. Het zou erop kunnen wijzen dat zij zich hebben laten inspireren door Engelstalige samenzweringstheorieën. Die leus op de Erasmusbrug werd gevolgd door de tekst ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’. Deze slogan is bedacht door David Lane, een inmiddels overleden lid van de racistische, terroristische organisatie ‘The Order’. Neonazi’s verwijzen geregeld naar deze veertien woorden. Ook met afkortingen, zoals ‘14 Words’. Of zelfs alleen maar ‘14’.

Laserracisme
De projectie op het Anne Frank Huis is in de media een laseractie genoemd. Dat woord kende ik nog niet. Het blijkt al wat langer te bestaan en zelfs verschillende betekenissen te hebben. Zo twitterde een politieagent in 2016: ‘Meerdere klachten over snelheid in #Noordhove. Binnenkort weer eens een #laseractie houden in de 30 km zones.’ Laseractie in de betekenis ‘snelheidscontrole met een laser’ dus.

In 2021 blijken er teksten te zijn geprojecteerd op onder meer het ministerie van Defensie, op het Haagse stadhuis en op een gebouw van de Erasmus Universiteit. Op het laatstgenoemde gebouw luidde de tekst: ‘1,1 miljard erbij. En meer vaste collega’s’. Het gaat hier om acties van de FNV onder de slogan ‘Steun de publieke sector nu’ (hashtag: #steunpubliekesectornu).

Deze actievorm komt dus wel degelijk vaker voor. Toch kan ik me goed voorstellen dat een partij als de FNV er voorlopig van af zal zien. Immers, die teksten op de Erasmusbrug en het Anne Frank Huis laten bij ieder weldenkend mens een naar gevoel achter. We zien hier puur laserracisme.

Met die leus op het Anne Frank Huis projecteerden de extremisten overigens vooral hun eigen stupiditeit, want haar dagboek is niet met een balpen maar met vulpen en potlood geschreven. Een en ander was bedoeld om aan te tonen dat haar dagboek vals zou zijn, maar dat is dus een kulargument. Dat er enkele losse notities met balpen in haar dagboek zijn gevonden, afkomstig van een latere onderzoeker, doet daar niets aan af. Dat is het lastige met mensen die geloven in samenzweringstheorieën: ze zijn niet of nauwelijks te overtuigen met feiten.