de dag (en) waarop de mens zich eerbiedig voor God verootmoedigt en om verzoening vraagt, De Grote Verzoendag (Jom Kipoer) is voorafgegaan door de synogogedienst van Erev Jom Kipoer, de avond, die naar het gezongen gebed ook de avond van het Kol Nidree wordt genoemd. In Lev. 16:3 is geboden zich ’ontzeggingen op te leggen’, vandaar het vasten gedurende vierentwintig uur, het zich onthouden van eten én drinken.
Menige jood verblijft gedurende die vierentwintig uur in de synagoge voor het brengen van lof en eer, het vragen van vergeving voor zonden en tekortkomingen. De mannen die dienst doen, dragen een wit overkleed, het kleed waarin zij t.z.t. zullen worden begraven. Ook het kleed voor de heilige Ark is wit, evenals de mantels waarin de Tora-rollen zijn gehuld. Speciale gebeden, gemaakt door de paitaniem (dichters van de zevende tot tiende eeuw), worden gezegd. De chazan gebruikt een spraakmelodie die niet op andere tijden klinkt.Op deze dag knielt de jood of werpt zich ter aarde tijdens het Alénoe bij de woorden: ’Wij knielen en werpen ons terneer voor de Koning aller koningen, de Heilige, geloofd zij Hij’. Er wordt uitgelegd dat de Hogepriester voor het verrichten van de offerhandelingen binnenging in het allerheiligste deel van de tempel en bij het verlaten daarvan niet de naam van God door Adonai verving, maar alleen dan voluit Jahweh zei, waarop de wachtende menigte zich ter aarde wierp. Als het donker wordt, 'als de schaduwen buiten langer worden en de zon over de toppen der bomen begint weg te gaan’, volgt het slotgebed, waarbij de mannen met hun gebedsmantel zich het hoofd bedekken. Het Sjema klinkt zeven keer. De vrouwen houden hun handen voor de ogen. Op beide dagen van Jom Kipoer wordt op de ramshoorn geblazen. De naam van de verschillende signalen wordt tevoren aangekondigd. Grote Verzoendag wordt voorafgegaan door de tien ’ontzagwekkende dagen ’, de ’jamiem noraiem’, van Nieuwjaar tot deze dag. Het zijn tien dagen waarop de mens te rade gaat bij zichzelf en kan terugkeren van een verkeerde weg. Nieuwjaar en Grote verzoendag zijn de twee ’hoge feestdagen’.
Het vasten geldt voor meisjes vanaf hun twaalfde en voor jongens vanaf hun dertiende jaar. De lezing van het boek Jona die plaatsvindt, heeft als achtergrond dat God in dat verhaal besluit de inwoners van Ninevé niet te straffen zoals Hij gezegd had te zullen doen - want zij bekeerden zich!.