Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 27-08-2020

zo gaat Jantje naar de bliksem toe

betekenis & definitie

(1932) (uitroep) zo loopt het fout. Oorspronkelijk een populair Amsterdams lied. Gezongen op de toon van Chopin’s begrafenismars ("Trauermarsch (Marche funèbre) b-Moll, 3. Satz uit de "Klaviersonate Nr. 2", op. 35, van Frédéric Chopin, uit het jaar 1839). I.p.v. Jantje (te Rotterdam) wordt ook Japie (te Amsterdam) gebruikt.

• Nu, met magistrale hulde van al wat Nederland aan burgerlijke kunstenaars telt, het lijk van Querido ten grave is gedragen, gevoelt de Links Richter, oneerbiedig als proletariërs bij een begrafenis nu eenmaal zijn, onwillekeurig de lust opkomen om, op de tonen der muziek, het wijsje: ‘zoo gaat Jantje naar de bliksem toe’ mee te neuriën. (Jef Last: De dood in de pot. In het tijdschrift Links richten. 1932-1933)
• Neef Adriaan, een lange slungel van omstreeks twintig jaar, had de treurmarsch van Chopin ingezet en verscheidenen blèrden in koor mee: „Zoo gaat Jantje naar de bliksem toe!.... (Maurits Mok: Voorspel tot het leven. 1946)
• Wijl het paard de zware wagen slechts stapvoets kon voorttrekken, zette de muziek de Treurmars van Chopin in, dat in en buiten de wagen met de Hollandse vertaling als: „Zo gaat Jantje naar de bliksem toe" werd medegebruld. (Rail en weg, Volumes 24-26. 1951)
• En je hoeft alleen maar aan te tonen dat je een betrekking hebt en dan kan je alles op afbetaling krijgen. Zonder vooruitbetaling, afijn, dat hebt u wel gemerkt. Ja, zo gaat Jantje naar de bliksem . . .' (Rinus Ferdinandusse: Neem er eentje van mij. 1964)
• Troep werklieden trekt zingend voorbij: ‘Zo gaat Jantje naar de bliksem toe!’ Onbedaarlijke vreugde. (Philip Mechanicus: Dépot. 1964)
• Als vroeger een collega de pijp uit was, zongen we altijd op de terugweg van de begrafenis: „Zo gaat Jantje naar de bliksem toe." (Paul van Solingen, Tom Weerheijm: Laat je niet kisten. 1967)
• ... de ouderwetse begrafenis, waarbij het lijk in de kist wordt ge- jonasd (een delicaat verschil met de Amsterdamse begrafenis is, dat men daar zingt: „Zo gaat Japie naar de bliksem toe" en in Rotterdam: „Zo gaat Jantje ... (Wim Meilink: Doopceel van Jan Claeszen: Kroniek van het traditionele poppenspel in Nederland. 1969)
• Ik geloof dat ze dronken was en niet goed meer besefte wat er precies gebeurde: ze had een hele fles brandy mee naar bed genomen; midden in de nacht had ik haar al horen zingen van 'Zo gaat Jantje naar de bliksem toe.' (Johan Fabricius: Brieven uit een djatihouten kist. 1979)
• Geen visser liet ooit een kuitrijpe vis lopen: 'Als ik hem niet vang, dan vangen die Wilsumers hem wel.' Ja, en als die hem niet vangen, dan vangen nog anderen hem wel en zo gaat Jantje naar de bliksem toe. (Gait Lambert Berk: Een jeugd in de IJsseldelta. 1990)
• Zo gaat Jantje naar de bliksem toe. (Inez van Eijk: Als m'n tante een snor had... Meer dan 8000 gelijkhebbers, afhouders, dijenkletsers en andere uitdrukkingen uit de Nederlandse taal. 1995) (onder ‘triomfantelijk’)
• Onder de engelen was een man te zien en het opschrift: 'Zoo gaat jantje naar de bliksem toe'. Tal van Delftenaren namen aanstoot hieraan, zodat het geheel op verzoek van de politie werd verwijderd. (Emile Henssen: Het Corps als Koninkrijk: 150 Jaar Delftsch Studenten Corps. 1998)
• “En zo gaat Japie naar de bliksem toe”, dat was vroeger op ’t stad’uus een gevleugeld woord van Wim Dieleman, als zijn besomberingen weer eens de overhand kregen. (het Polderhuis Blad, maart 2007)
• Woede over Europese kritiek op asielbeleid.
Zo gaat niet Jantje, maar Nederland naar de bliksem toe. (Elsevier, 16/03/2010, lezersbrief)
• En Huub Oosterhuis gaat op verzoek van het trio Peetoom,Geel,Ferrier het nieuwe partijlied schrijven. (melodie:Zo gaat Japie naar de bliksem toe) (Elsevier lezersbrief, 05/01/2012)