Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 12-02-2023

yiffies

betekenis & definitie

(1991) (< Eng.) (acron.) zie eerste citaat. Vgl. yuppie*.

• De Yuppie heeft een tegenhanger gekregen: de Yiffie. Het is een nieuw soort medemens met een levenshouding die voortborduurt op de idealen uit de roerige jaren zestig. Yiffie staat voor Young independent freedom (thinking and loving) few, vrij vertaald een selecte groep mensen, jong van geest, die zich van niemand iets aantrekt en met volle teugen van het leven geniet. De Yiffie richt het vizier op het goede, het ware en het schone op deze aarbol. Daar waar de oppervlakkige Yuppie in ijltempo uit is op carrière, status en zoveel mogelijk geld, kiest de Yiffie doelbewust voor de luwte in de maatschappij en de waarden van het leven die in de vrije tijd beleefd kunnen worden. (Algemeen Dagblad, 15/01/1991)
Alimentato, Carpo, Globey, Maf, Mif, Yiffie of gewoon Yuppie, ieder mens moet zich wel in een groep kunnen vinden. (NRC Handelsblad, 24/01/1992)
• (Liesbeth Koenen & Rik Smits: Peptalk. 1992)
• Yiffies: Young, idealistic, freedom minded and few: jonge consumenten die welzijn belangrijker vinden dan mode en trends. Kinderen van de babyboomers. (De Tijd, 28/11/1996)