(2014) (< Eng.) geavanceerde cybercrimineel uit Nigeria; iemand die nep-internetaccounts aanmaakt met de bedoeling zijn slachtoffers op te lichten. In het Engelse taalgebied al opgetekend in 2005. Uit de Washington Times van 19/10/2005: "President Olusegun Obasanjo has proposed an amendment to the act to make it a crime for scammers—who are known in Nigeria as ‘Yahoo-Yahoo boys’ after the popular free e-mail service—to send unsolicited messages."
• De verteller is er getuige van hoe de 'Yahoo-boys' lichtgelovige internetgebruikers met behulp van allerlei slimme smoesjes geld uit de zak kloppen. (Trouw, 08/11/2014)
• Maar wie zijn die oplichters nu? Tamara Grammet: "Meestal komen oplichters die in Vlaanderen hun slachtofers zoeken uit West-Afrika, uit landen met een Engelstalige achtergrond. Wie vlot Engelstalig is, merkt hun taalfouten op, maar heel veel mensen horen het niet. De mannelijke oplichters hebben ook een bijnaam: Yahooboys. Ze wonen samen in één huis, waar ze eten en drinken krijgen, net als een bed, en waar ze zo'n zestig procent van hun zogenaamde winst moeten afstaan aan hun baas. Ze zijn jong, vaak niet ouder dan 25 en staren zich blind op het geld dat ze kunnen verdienen. (Libelle, 10/01/2018)
• Verbijsterend is dat er allerlei openbare Facebookgroepen bestaan waarin de professionele oplichters contact met elkaar leggen. En tips uitwisselen, waar te zijn, met welke aanpak. Op YouTube kan je tutorials vinden. In Nigeria genieten Yahoo Boys zelfs een cultstatus, is er een popcultuur om ze heen bedacht. (Trouw, 23/01/2021)
• Het Amerikaanse bedrijf Yahoo! Inc. is bij veel mensen bekend als een zoekmachine- of e-maildienst. Echter wordt het inmiddels gefuseerde bedrijf steeds vaker geassocieerd met cybercriminaliteit. Opvallend is dat niet de Amerikaanse portaalsite, maar het West-Afrikaanse land, Nigeria, vaker in uw google resultaten verschijnt als je zoekt op “Yahoo”. “Yahoo Yahoo”, “Yahoo boys”, “GeeBoys” of “149ers” zijn voornamelijk Nigeriaanse jongeren die zich bezig houden met voorschotfraude. Aanvankelijk werden Amerikaanse slachtoffers via Yahoo Messenger gouden bergen beloofd als zij een klein bedrag willen vergoeden . Deze truc wordt meermaals herhaald tot het slachtoffer afhaakt, waarna de Yahoo boys spoorloos verdwijnen. (www.breinstein.nl, 20/12/2021)
• In Nigeria worden ze Yahoo-boys genoemd, in Ivoorkust heten ze brouteurs , en de besten onder hen verdienen massa's geld. In die landen bedraagt het gemiddelde salaris nog geen 200 euro per maand, en de sommen die ze kunnen buitmaken, zijn soms een duizendvoud daarvan. Vorige week getuigden Agnes uit Poelkapelle en Danny uit Westmalle over hoe ze respectievelijk 400.000 en 50.000 euro hebben verloren aan mensen die zich voordeden als een knappe Franse ingenieur en een Amerikaanse binnenhuisarchitecte. Ze kennen de echte identiteit van hun oplichter niet, maar de kans is groot dat het een Yahoo-boy was. “Het fenomeen van de Yahoo-boys bestaat al sinds het begin van deze eeuw”, vertelt criminoloog Usman Ojedokun. (De Morgen, 10/03/2022)
• Dat hyperkapitalisme uit zich in de activiteiten van het trio op de verbinding tussen Lagos en Abeokuta, maar ook in het verschijnsel van de zogenaamde Yahoo-boys, online scammers met wereldfaam. (Mo, 10/09/2024)