(1990) winterdepressie; neerslachtigheid tijdens de lange, koude wintermaanden. Symptomen zijn o.a. extreme vermoeidheid, prikkelbaarheid; slechte concentratie; somberheid. Oorzaak is het gebrek aan licht gedurende de wintermaanden. De wetenschappelijke naam voor deze aandoening is ''seasonal affective disorder' (SAD)' . Volgens de Oxford English Dictionary dateert 'winter blues' (in twee woorden) al van 1887. Het woordenboek citeert de New York Daily Tribune: "Departed are our winter blues, From spring we solace draw.' Zie ook: januariblues*.
• De winterdepressie lijkt wel een evolutionair restant van de winterslaap, maar daar wil geen theoreticus van horen. Daarnaast lijden de patiënten aan de normale kenmerken voor depressieve syndromen: ziekelijke neerslachtigheid, somberheid, futloosheid, lusteloosheid. Diepte en duur bepalen de ernst. Veel mensen, die verder volkomen normaal zijn, voelen zich in de herfst en winter wel eens een paar dagen minder goed — de winterblues heerst dan — en merken of denken dat dat samengaat met storm, regen en duisternis. (NRC Handelsblad, 27/11/1990)
• Sommige mensen hebben het in de maanden november, december en januari bijzonder moeilijk: zij lijden namelijk aan een winterdepressie. Hoe groot het aantal ongelukkigen is, is voorlopig niet berekend, maar ze worden wel geschat op enkele tienduizenden. Daarnaast is er nog een onbekend aantal mensen dat worstelt met een milde vorm van winterdepressie, de zogenaamde winterblues. Winterdepressies hangen samen met het minder aantal lichturen dat ons in de donkere maanden is toebedeeld. (Het Belang van Limburg, 14/01/1997)
• Bezorgt het grijze weer u te vroeg de winterblues? (Het Nieuwsblad, 08/10/1998)
• Margaret Ihse, een Zweedse professor in de geografie, lijdt aan de winterblues. Ze heeft geen energie om de trap op te lopen, laat staan om te gaan werken, en wordt dat op den duur zo beu dat ze in huilen uitbarst als iemand haar nog maar aankijkt. (De Morgen, 10/02/1999)
• Tijdens het najaar en de winter hebben nogal wat mensen last van allerlei klachten. Ze zijn moe, komen 's ochtends maar moeilijk op dreef, hebben concentratieproblemen, ze voelen zich soms zelfs depressief, en liefst zouden ze aan een lange winterslaap beginnen. Winterblues heet dat, omdat het zich voordoet tussen september en april. Men schat dat er zo'n vijf tot tien procent van de Belgische bevolking aan lijdt. In Scandinavië, waar de dagen nog veel korter zijn, ligt het aantal veel hoger. (Knack, 15/01/2003)
• Een lichttherapielamp is nuttig als je last hebt van winterblues, als je weinig buitenkomt en voor late slapers. (Provinciale Zeeuwse courant, 16/01/2021)