Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 07-03-2023

wil niet ligt op het kerkhof

betekenis & definitie

(19e eeuw) dooddoener op het gezegde 'dat wil ik niet', wanneer er iets beslist moet gebeuren. Tegen een kind dat iets niet lust, zegt men wel eens:' lust niet ligt op het kerkhof'. Die variant vinden we terug in het 19e eeuwse Spreekwoordenboek van Harrebomée. Iemand die zegt dat hij iets niet weet, krijgt vaak de repliek 'Weet niet ligt op het kerkhof.' Zie ook nog: Kan niet* is dood, die ligt op het kerkhof.

• Buiten moet ik denken aan de wijze spreekwoordelijke gezegden: Waar een wil is een weg. En: “Wil Niet ligt op het kerkhof en Kan Niet ligt ernaast." (Het vrije volk, 10/06/1978)
• Ik wil niet...
Wil ik niet ligt op het kerkhof, Rubberbuik. (Leon Gommers: Het uurwerk van Floor. 1997)
• Zijn motto: 'Je moet niet zo stom lullen. Effe je schouders eronder. Wil-niet ligt op het kerkhof en kan-niet ligt ernaast. (Vrij Nederland, 01/08/1998)
• 'Meneer,' zei ze. 'Mijn broertje lust geen gevulde koek.' 'Lust niet. Lust niet,' herhaalde de kinderrechter op verontwaardigde toon. Het vervolg was bekend, het luidde: 'Kan niet is dood en wil niet ligt op het kerkhof.' (Karlijn Stoffels: Zuiderzeeballade. 2011)