Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 02-01-2023

tako tsubo

betekenis & definitie

(1990) (< Jap. keramieken pot om inktvissen te vangen, dezelfde vorm als een hart dat niet volledig samentrekt) (med.) vorm van hartfalen; ook wel: het gebroken hart-syndroom genoemd. De kransslagader raakt verstopt, waardoor het hart geen zuurstof meer krijgt en stopt. Een overdosis adrenaline, veroorzaakt door grote stress (bijv. liefdesverdriet of overlijden van een dierbare) kan een ontsteking veroorzaken in het hart. Doordat het bloed nog maar zwakjes wordt rondgepompt kan de getroffene zich erg beroerd voelen en doodop.

• 'Tako tsubo', zo heet het in het vakjargon van de wereldvermaarde cardioloog Pedro Brugada (60): sterven aan een gebroken hart. (De Morgen, 11/02/2012)
• Het gebroken-hartsyndroom werd voor het eerst beschreven in de Japanse geneeskunde, waar het 'tako tsubo' heet. "Het gaat om een plotse verzwakking van het hart", vertelt cardioloog Jan Vijgen van de Belgische Hartritmevereniging (Behra). "Die kan optreden na het verlies van een dierbare, door overlijden, door het afbreken van een liefdesrelatie, tijdens een ruzie of door een andere hevige emotie. Het gebroken-hartsyndroom ontwikkelt zich niet alleen bij tragische gebeurtenissen. Ook positief nieuws, zoals het winnen van een loterij, kan tot deze soort van hartfalen leiden. De klachten, zoals stekende pijnen en duizeligheid, ontstaan doordat het lichaam een grote hoeveelheid adrenaline en stresshormonen aanmaakt, waardoor het hart onregelmatig gaat kloppen." (Het Laatste Nieuws, 27/12/2012)
• Om wat tegengewicht te bieden aan de Valentijnsgekte sprak ik deze week met een echte hartchirurg. Groot was mijn verbazing toen ik die superslimme man hoorde vertellen dat je wel degelijk kunt sterven aan een gebroken hart van verdriet. Het broken heart syndrome of Tako-tsubo syndroom werd zo genoemd naar de Japanse vaas waarmee men inktvissen vangt: breed onderaan en smal bovenaan. Deze vorm heeft het hart van een mens die gestorven is door te veel negatieve, emotionele stress of een tomeloos verdriet. En de chirurg gaf nog mee dat 90% van de slachtoffers van het Tako-tsubo syndroom vrouwen zijn. (Krant van West-Vlaanderen, 14/02/2014)
• Hoogleraar klinische cardiologie in het Amsterdams Medisch Centrum Jan Piek legt uit dat emotionele stress ervoor zorgt dat we bepaalde hormonen aanmaken, zoals adrenaline en noradrenaline, waardoor een scheurtje in een verzwakte vaatwand kan ontstaan met bijkomende spasmen van de kransslagaders . Als er vervolgens stolsels ontstaan, kan dit leiden tot een infarct. Hij benadrukt overigens dat dit niet alleen voor boosheid geldt, maar ook voor extreem verdriet (zoals bij het verlies van een naaste) of angst. Daarnaast kan een hartaanval optreden bij gezonde kransslagaderen, waarbij stress een grote rol speelt. Tako tsubo heet deze vorm van hartfalen in medisch jargon, die voor het eerst in Japan werd beschreven. Naar het Japanse woord voor een val waarmee vissers inktvissen vangen. Deze val heeft dezelfde vorm als een falend hart zonder verkalkte kransslagaders, vertelt Piek. Tako tsubo heeft de verschijningsvorm van een infarct. (De Volkskrant, 02/03/2015)
• Het ‘gebroken hart’ is ook bekend bij cardiologen, het gaat dan om een stressgerelateerde hartspierziekte waarbij een deel van het orgaan acuut verzwakt. “Een hart dat normaal functioneert, knijpt in zijn geheel samen”, vertelt Ivo van der Bilt, een Nederlandse cardioloog die het fenomeen al meer dan tien jaar bestudeert. “Bij een gebroken hart knijpt de onderkant niet of nauwelijks samen. Het breekt dus niet letterlijk in twee, maar vervormt wel.” In Japan heet het syndroom ‘tako-tsubo cardiomyopathie’, naar de keramieken pot die gebruikt wordt om inktvissen te vangen. Op die bolle pot met een smalle snek lijkt ook een hart dat ‘breekt’. (Knack Weekend, 01/02/2017)
• Een specifieke aandoening bij vrouwen in de menopauze is het Tako Tsubo-syndroom, het gebrokenhartsyndroom. Meestal komt dat pas na de menopauze voor, als ze in een bepaalde stresssituatie terechtkomen. Dat kan zelfs een banale discussie met de buurvrouw zijn. (Libelle, 19/09/2019)