Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 18-05-2021

speeltje

betekenis & definitie

1) (1958) (inf.) leuk speeltuigje; voorwerp van vermaak. De verkleinvorm heeft hier evenwel niet zozeer de betekenis `klein', maar drukt eerder een vorm van tederheid en affectie uit. Zo kan een speelgoedbeer die even groot is als een peuter ook een speeltje genoemd worden. Vaak ook wordt het woord ironisch gebezigd, bijvoorbeeld m.b.t. iemands stokpaardje, favoriete bezigheid.

• Hij vertelt over Corrie die altijd zegt 'Wim je moet een speeltje meenemen op het toneel'. (Leeuwarder Courant, 16/12/1958)
• En morgen zal ik een nieuw speeltje voor ze kopen, met dubbele portie catattractant. (M. Dekkers: Bovenste beste beesten, z.j)
• Dat neemt niet weg dat je de beste omstandigheden moet scheppen. Niet zoals het NOC doet door een cursus Spaans geven. Dat is een speeltje. (De Volkskrant, 20/04/1991)
• Christine Le Duc bleek van de weeromstuit onze favoriete stand. Ik snuffelde wat tussen de speeltjes, Carly dook beroepshalve de bladenrekken in. (Karin Spaink in XL, juli 1992)
• Als ik op de kleuterschool een speeltje pakte en er keek een ander kind naar, liet ik het meteen los en was ik de rest van de dag aan het huilen. (HP/De Tijd, 10/09/1993)
• ... het zijn fundamenteel-onderzoekers, die er hun levenswerk van hebben gemaakt om het virus te bestuderen. Ze raken hun `speeltje' kwijt. (Trouw, 08/08/1997)

2) (1993) (inf.) seksueel hulpmiddel, bijv. een dildo of vibrator.

• In winkels met speeltjes voor vrouwen liggen de rubber pakken en de tweetongige vibrators meestal achter in de zaak - in de etalage hangt gewone lingerie. (het Parool, 17/04/1993)
• 'Sommige vrouwen laten de motor drie uur lang draaien,' zegt de verkoopster van Mail & Female, die een kapotte vibrator tracht te repareren. De verkoopster toont nuchter wat modellen. Ze verkoopt veel, zegt ze, sommige klanten komen helemaal uit de provincie naar de winkel. In Female and Partners wordt een lossere verkoopstijl gehanteerd. De dames van deze winkel worden zelf 'een beetje geil' van alle speeltjes in de vitrines. (het Parool, 13/09/1995)
• “Vaste kosten?” valt mijn buurvrouw me in de rede. “Ja,” zeg ik. “We hebben toch vaste kosten! Kamerhuur, condooms, glijmiddel en de speeltjes.” (Patricia Perquin: Belevenissen op de Amsterdamse wallen. 2013)
• Ik gebruik voor de alledaagse speeltjes meestal deze antibacteriële reinigingsspray van Fun Factory. (Sylvia Witteman: Gekke wijven en andere types. 2014)


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!