Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 29-06-2022

Reus van Rotterdam

betekenis & definitie

(1960+) (Rotterdam) bijnaam van de Euromast. In 1960 gebouwd voor de Floriade. De oorspronkelijke reus van Rotterdam was Rigardus Rijnhout, die met zijn 2.38 meter en schoenmaat 62 in geen kader paste (de Volkskrant, 28/07/2021). Het is ook de titel van een boek van C.B. Vaandrager.

• De Rotterdamse Euromast heeft niet minder dan drie bijnamen: reus van Rotterdam, penis van Rotterdam of kortweg de paal. (NRC Handelsblad, 07/01/1972)
• Na de oorlog kwam in 1969 op Hoboken, zonder veel belendende bebouwing, de witte reus van Rotterdam klaar: 106 meter medische faculteit. Zeven jaar later verrees Shell aan het Hofplein met zijn uitbreiding (Zanstra, Zubli De Clerq en Lammertsma). Het was 90 meter hoog. (Het vrije volk, 15/10/1987)
• De Reus van Rotterdam, wat was dat ook alweer? Was dat niet dat boek van de roemruchte Rotterdamse schrijver Cornelis Bastiaan Vaandrager dat ik ooit gelezen had, maar dat ik tot mijn grote spijt niet kon waarderen, omdat het zo experimenteel was? Dit vroeg ik mij af toen ik in de bundel Geschiedenis is overal de eerste bijdrage ging lezen, van de in Rotterdam geboren en getogen historicus Amanda Kluveld, over de Reus van Rotterdam. Nu weet ik alles over de Reus. Hij heette Rigardus Rijnhout, was 2 meter en 37,5 centimeter lang, had schoenmaat 62 en woog 230 kilo. Hij was zo beroemd in Rotterdam dat er niet alleen een plein naar hem is vernoemd, maar ook een bronzen standbeeld van hem is gemaakt. (De Volkskrant, 07/12/2013)
• Nieuwsgierig blader ik door de bijnamenbundel. Of het nu om straten, gebouwen, bruggen, kunstwerken of personen gaat, overal kleeft wel een bijnaam aan. Opvallende, gekke, mooie en rare namen komen voorbij, hieronder een korte impressie: Rotterdam 'Koningin van de Maas' en 'Stad zonder Kapsones', Straatweg 'De Quotegoot', Ommoord 'Rollator City', Rotterdam-Zuid 'De Afvoerput', Erasmusbrug behalve 'De Zwaan' ook 'De Wipkip', Station Blaak 'De Vliegende Schotel', Ahmed Aboutaleb 'Appie', Centrale Bibliotheek 'De Buisbaby', Wouter Bos 'Wouter Boslim', parkeergarage Museumpark 'De Blunderput', Regilio Tuur 'Turbo Tuur', nieuwe Centraal Station 'De Patatzak', Euromast 'De Reus van Rotterdam', Hofplein-fontein 'De Flipspuit'… en nog veel meer vind je in Rotterdamse Bijnamen (Mariëlle Crijns: I love Rotterdam. 2020)
• Tien jaar geleden ging documentaire De Reus van Rotterdam in première. Zaterdag is de film over de Euromast nogmaals te zien bij Rijnmond. Toenmalig producent Joop de Jong vertelt wat er in de docu wordt besproken. (www.rijnmond.nl, 28/08/2020)