Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 13-02-2024

Piet Hazegras (apegras)

betekenis & definitie

(1922) (jeugd, sch.) Pythagoras. Andere voorbeelden van Spoonerismen of verhaspelingen zijn: badsponsenfort*; billetjes* op je schort; Droom* en Vreesman; geslachtshagel*; gespierde* scheur; Heet* Boven; jong* en lui; Klotebussie*; kofje* koppie; neukebootjes*; zere neus*; het piest* precas; Pietje* Beur; pleeveegster*; ruik aan me reet*; schaamzaadbroodje*; Schobbert* Boeman; slaatje* bla; vergipsing*; wasdag* voor het gebit.

Piet Hazegras heeft tot veler ergernis den rechthoekigen driehoek uitgevonden… (Arnhemsche courant, 13/01/1923)
• Weet jij de stelling van Piet Hazegras, Staal? (George van Aalst: De bengels van III B: een verhaal uit het H.B.S.-leven. 1924)
• Piet Hazegras had een hobby (u mag het ook een afwijking noemen) en hij orf een lapje grond. (Trouw, 11/01/1958)
• Enige tijd geleden vertoefde Pythagoras in ons goede land. Hij reisde incognito onder de naam Piet Hazegras. Dat was natuurlijk een unieke gelegenheid om deze bij scholieren zo bekende figuur te interviewen. Gewapend met vijf nieuwe potloden en een dik kladboek toog ik naar het hotel waar hij zijn intrek had genomen. De deftige portier verwees me op m’n vraag waar ik mijnheer Hazegras kon vinden naar een kamer op de bovenste etage. (Eindhovensch dagblad, 11/07/1959)
• Nu is het volgens Pythagoras (Piet Hazegras, zeiden wij vroeger) bekend, dat de drie afstanden in zon geval van een rechthoekige driehoek zodanig zijn, dat het kwadraat van de ene rechthoekszijde, vermeerderd met het kwadraat van de andere rechthoekszijde, juist gelijk is aan het kwadraat van de schuine zijde (dat is de zijde tegenover de rechte hoek). (Trouw, 17/12/1960)
• Wie heeft u dat wijsgemaakt, die Piet Apegras? (Ben Borgart: Rooiers. 1978)
•(Inez van Eijk: Zo lust ik er nog wel één. 1980)
• Ik had ook al de stelling van Piet hazegras geprobeerd.. Maar dat vertaalt niet zo lekker in lego lengtes. (www.lowlug.nl/forum, 05/05/2005)
• Ken jij Piet Hazegras, hij was steigerbouwer van beroep. Niet? Nou hij heeft de stelling gebouwd waarmee je de derde zijde van een driehoek kunt berekenen als de andere twee bekend zijn. (01/12/2006)