Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2022.

Gepubliceerd op 27-06-2022

petit mort

betekenis & definitie

(1999) (< Fr.) (euf.) orgasme. Ook in het Nederlands: kleine dood*. Syn.: het allerlekkerste* gevoel; climax*; flush*; happy* ending; hoogtepunt*; moment* suprême; ontlading*; Vgl. Fr.: L’apothéose; le petit mort. Eng.: the big O.

• De hele film is gebouwd rond mannelijke fantasieën, en sterven in het zadel is misschien wel de grootste van allemaal. Het orgasme heet in het Frans ook le petit mort. (De Tijd, 27/10/1999)
• Leue ontleende de titel 'Het kleine sterven' aan het idee dat je na het klaarkomen, la petit mort in het Frans, even 'niet-bent'. (Het Belang van Limburg, 10/02/2000)
• Zo stond Buch een keer oog in oog met een rossige jongen die opgewonden raakte van satijnen ondergoed en die zich vervolgens woest sjorrend in een berg textiel begroef, toewerkend naar een dramatische petit mort met behulp van een zwartglanzend negligé dat hij als een samoerai om zijn hoofd had gewikkeld. (Joost Zwagerman: Landschap met klein vuil. 2001)
• Terwijl negentig procent van de mannen een vrijpartij met een orgasme bekroond ziet, geniet amper de helft van de vrouwen van le petit mort, zoals de Fransen het zo mooi noemen. (Goed Gevoel, 20/07/2016)
• Een deel van zijn plezier was het plezier dat minnaressen ervoeren bij hun seksescapades. Seks was voor hem geen zaak van aan z'n gerief komen en dan rap weg. Hij beschouwde het als een eer en een genoegen om zijn bedpartner van dienst naar diverse toppen van genot te begeleiden. Tot le petit mort , de kleine dood, zoals hij het orgasme in zijn geschriften noemt. (Het Nieuwsblad, 09/01/2021)