Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 27-01-2024

oudste beroep ter wereld

betekenis & definitie

(1927) (euf.) prostitutie. Het bestaat sinds mensenheugenis. Vgl. het Engelse 'the world's oldest profession' (waarvan het oudste citaat te vinden is bij Rudyard Kipling: A walking delegate. 1894) Eveneens in het Frans: le plus vieux métier du monde. Zie ook: oudste beweging ter wereld. Prostitutie werd niet altijd als oudste beroep aanzien. Een grapje dat eind 19e eeuw de ronde deed: “Mijn beroep," zei de tuinier, "is het oudste. Adam was de eerste tuinier." “Het mijne is even oud," zei de vrouw, die aan een fruitstalletje stond, “want Eva was de eerste appelenvrouw.” En in 1873 werd de landbouw nog beschouwd als "het oudste beroep ter wereld". Begin 20e eeuw was dat nog koopmanschap.

• In ,,Het Volk" heeft eenigen tijd geleden een wat Engelsch-sentimented feuilleton gestaan, dat de lotgevallen beschreef van een meisje, noodgedrongen gekomen tot het uitoefenen van het oudste beroep. De titel: ,,Het oudste beroep", was natuurlijk als hoon aan de maatschappij, waarin zulk een „beroep mogelijk is, ja zelfs onontbeerlijk wordt geacht, gekozen. (De proletarische vrouw; blad voor arbeidsters en arbeidersvrouwen, 24/08/1927)
• In den kampong woonden twee Inlandsche vrouwen bij elkaar. De een verdient haar dagelijksch bordje rijst met wasschen, terwijl de ander het oudste beroep ter wereld uitoefent. (de Indische Courant, 01/07/1932)
• Het oudste beroep van de wereld, zoals het heet, moet in de gedachten van een man berusten op een truc of een satanisme… (F. Bordewijk: Rood paleis. 1936)
• Hij profiteerde namelijk van de inkomsten van zijn echtgenote, die deze verwierf door de uitoefening van het „oudste beroep ter wereld". (Nieuwsblad van het Noorden, 11/10/1960)
• Aan deze ‘walletjes van Amsterdam’ wordt het beroep uitgeoefend dat als het oudste beroep ter wereld geldt. (A.C. Baantjer: Het mysterie van de doodshoofden. 1964)
• Ik heb een beroep dat ik in bed kan uitoefenen./ Dat heeft het met het oudste beroep van de wereld gemeen. (Simon Carmiggelt: Mooi weer vandaag. 1965)
• Lujo Basserman is van mening, dat dit in onze tijd niet meer nodig is en heeft daarom een boek geschreven waarin de geschiedenis van het “oudste beroep” openhartig uit de doeken wordt gedaan. (Vrij Nederland, 11/03/1967)
• Er komen ook hoe langer hoe meer Surinaamse meisies bij ons het oudste beroep ter wereld uitoefenen. (Haring Arie: Een leven aan de Amsterdamse zelfkant. 1968)
• Betsie, bijdehand als ze was, had al gauw uitgekiend dat er daarginds voor het Oudste Beroep van de Wereld genoeg werk aan de winkel zou zijn. (Jan Cremer: Made in USA. 1969)
• De wijsheid der Ouden: Voor Alledag. Het oudste beroep: de liefde. (Simon Vinkenoog: Het hek van de dam. 1971)
• Aan de bar zitten altijd drie of vier dames die het oudste beroep van de wereld uitoefenen. (Simon Carmiggelt: Gewoon maar doorgaan. 1971)
• Het oudste beroep ter wereld liet zich overal ter wereld verrichten. (Xaviera Hollander: De Happy Hooker. 1972)
• Kamertje dat gehuurd is om wat ze noemen het oudste beroep van de wereld uit te oefenen. (Hermine Heijermans: Leven met eros. 1979)
• Als de hoer, zoals dat heet, het oudste beroep ter wereld uitoefent en de jager het op één na oudste beroep, dan komt de boer als goede derde. Hij was degene die het land bewerkte en voedsel garandeerde aan degenen die in de buurt woonden van de velden die hij bebouwde. Een nuttig mens! (Rudolf Geel: Al is de waarheid nog zo snel. 1980)
• Zo wordt het wel genoemd ‘het oudste beroep’. Kan het onzinniger? Een vrouw is een prostituée als ze geslachtelijke omgang met iemand heeft tegen contante betaling. (W.F. Hermans: Klaas kwam niet. 1983)
• Meer dan de helft van het geld in de Nederlandse seksindustrie wordt met het oudste beroep ter wereld verdiend. (de Telegraaf, 23/03/2002)
• Het cultuurfenomeen Marlène Dietrich verdedigde het 'oudste beroep van de wereld' in diezelfde jaren dat de liefde van de poëzie zou worden beroofd en zij deed het met het liederlijke argument: ,,Een land zonder bordelen is als een huis zonder badkamer''. (Trouw, 11/01/2003)
• De prostitutie mag dan sinds mensenheugenis het oudste beroep ter wereld worden genoemd, ze heeft zich in al die eeuwen nog nooit mogen beroepen op hetzelfde prestige en respect als zeg maar het pottenbakken of het schaapherderen. (Tom Lanoye: Vitriool voor gevorderden. 2004)
• Het cliché dat je het meest over prostitutie hoort, is de opmerking ‘het is het oudste beroep ter wereld’. Mensen die dat zeggen, willen niet werkelijk een uitspraak doen over hoelang prostitutie al bestaat, want iedereen weet dat het oudste beroep ter wereld jager/verzamelaar is. En als prostitutie inderdaad een oud beroep zou zijn, dan zou het beroep van pooier uiteraard net iets ouder zijn. (Renate van der zee: Prostitutie. De waarheid achter de Wallen. 2013)
• Laura’s tirade eindigde met een opsomming van soa’s die ze hoopte dat Christien had. En over het oudste beroep ter wereld, dat Christien maar professioneel moest gaan oppakken. (Maureen du Toit: Glossy boerin. 2017)
• Ook het oudste beroep ter wereld mag bij ons vanaf 8 juni heropstarten. Met mondmaskers en handschoenen? Dat is nog niet duidelijk. Verschillende sekswerkers vinden het schandalig dat ze opnieuw aan de slag moeten terwijl het virus nog circuleert. (Het Nieuwsblad, 05/06/2020)
• Het oudste beroep ter wereld valt straks onder de arbeidswet. (De Standaard, 24/06/2023)