Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 09-01-2024

normies

betekenis & definitie

(2006) (< Eng. normale mensen) (vaak iron., scheldw.) personen met conventionele interesses en standpunten. De benaming wordt vooral gebruikt door extreemrechts om zich te onderscheiden van specifieke groepen. Sedert ca. 2000 populair op sociale media om de levensstijl, mode en hobby's (die als te normaal worden ervaren) te ridiculiseren. Normie werd echter al veel eerder (in het Engelse taalgebied) gebruikt. Het komt voor in schriftelijke bronnen uit de jaren vijftig van de twintigste eeuw. En in de Garbage Pail Kids Movie uit 1987. In die film had het wel een andere betekenis. Het woord 'normie' werd door de Garbage Pail Kids-personages in de mond genomen om onderscheid te maken tussen henzelf en mensen. Tegenwoordig zijn de normies het nieuwe klootjesvolk*.

• Riddell, de held van dit verhaal, begrijpt verbazend snel wat er aan de hand is. Iets of iemand - het wordt nooit duidelijk wie, maar laten we het maar op een terroristische organisatie houden - zendt een signaal uit waardoor iedereen die een gsm gebruikt in een razende gek verandert. In enkele uren tijd stort de beschaving in, terwijl schuimbekkende 'phoners' de straten onveilig maken en 'normies' (de mensen die aan de besmetting zijn ontsnapt) massaal op de vlucht slaan. (De Morgen, 26/04/2006)
• En het is niet omdat Halloween alweer voorbij is, dat er niet meer mag gegriezeld worden. Dat vinden ook de meiden van Monsters High. In hun eerste filmGhouls rule ontdekken Frankie Stein en haar vriendinnen dat Halloween vroeger een feest van spoken en geesten was, en niet van 'Normies'. (Het Nieuwsblad, 07/11/2012)
• In haar boek "Kill All Normies", schetst de linkse commentator Angela Nagle een weinig fraai portret van het alt-rechtsfenomeen. Maar ook zij geeft toe dat de beweging voor een groot deel het bestaan te danken heeft aan steeds extremere vormen van politieke correctheid en linkse onverdraagzaamheid, vooral op Amerikaanse universiteiten en bepaalde internetfora als Tumblr. (’t Pallieterke, 10/08/2017)
• De Betrouwbare Mannetjes zaten er helemaal in. Zondag hadden we al keurig naar Tegenlicht gekeken, waarin een licht ondervoede internettrol zich in onbegrijpelijk jargon beklaagde over 'identity politics', waarbij niemand meer als individu wordt gezien, maar als groep. Door de 'PC Culture' zien de 'normies' niet in dat 'libtards' en 'cuckservatives' zitten te janken in hun 'safe spaces'. (De Volkskrant, 19/05/2018)
• 'Het gros van de memes bestaat nog steeds uit onschuldige humor', zegt Ico Maly, docent digitale media en politiek aan de Universiteit van Tilburg. 'Humor is het doel op zich. Zo begon het ook, met lolcats, plaatjes van katten met een grappig bijschrift. Maar in de loop van de jaren zijn memes meer en meer ingezet om tegen schenen te schoppen, om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. Anarchisten en libertairen vonden in memes een ideaal middel om te strijden tegen censuur. Ze keerden zich tegen de normies die pleiten voor grenzen aan wat gezegd kan worden. (De Standaard, 15/09/2018)
• In de laatste aflevering blijkt echter dat Watkins vermoedelijk niet zomaar deelnam aan Q Research, waarbij aanhangers van de complottheorie op zoek gaan naar bewijzen voor hun bizarre overtuigingen, maar dat hij in feite het onderzoek leidde. “Het was in feite drie jaar training in het verzamelen van inlichtingen, en het aanleren van normies (normale mensen, red.) hoe ze inlichtingen moesten verzamelen. (De Morgen, 06/04/2021)
• In de berichten omschrijft L. zichzelf als ‘een genie dat geen connectie kan leggen met 99 procent van de mensen omdat ze dom zijn’. Hij zegt ook dat hij nooit een vriendin had omdat ‘vrouwen mannen met Asperger haten, omdat we niet vallen voor hun manipulatie’. Hij besloot met ‘dood aan de normies’. (De Standaard, 29/09/2023)
• Na de schietpartij in Rotterdam duiken al snel de extremistische berichten van verdachte Fouad L. op, die hij ongehinderd op het online platform 4chan plaatste. ‘Alle normies moeten dood. Als we kunstmatige baarmoeders en seksrobots bouwen kan het vrouwenvraagstuk worden opgelost. Mijn docent, natuurlijk een Jood, ruïneert mijn leven omdat ik één keer te laat was.' (De Volkskrant, 10/10/2023)