Gepubliceerd op 01-01-2021

mp3-speler

betekenis & definitie

(2000+) (jeugd) elektronisch apparaat (zoals de iPod van Apple) waarmee muziekfragmenten in een bepaald bestandsformaat kunnen afgespeeld worden. MP3 is een bekend systeem voor compressie van digitale bestanden en staat voor: Moving Pictures Experts Group, layer three. De term MP3 dook voor het eerst op in 1992.

• MP3 is zo populair dat diverse fabrikanten draagbare MP3-spelers aanbieden, waarop je honderden of duizenden MP3-nummers kunt opslaan. Op deze manier kun je naar MP3's luisteren als je bijvoorbeeld aan het joggen bent of op reis ... (Internet en e-mail voor Dummies. 2006)
• Gaat het boek dezelfde weg op als de cd? Weggedrumd door downloads en mp3-speler? (de Standaard, 06/11/2009)
• Mannen scheppen eerder op over het aantal nummers dat ze op hun mp3-speler hebben gedownload (“bijna tienduizend, man!”), vrouwen scheppen nergens over op, zolang hij maar makkelijk overal mee naartoe kan. (Herman Koch: De ideale schoonzoon. 2010)
• Het meest blij ben ik met de mp3-speler van mama en Jelle. Je kunt radio luisteren, er muziek op zetten, luisterboeken en nog veel meer. (Hanneke de Jong: Weg met de jongens! 2011)
• Muziek is de weg naar zijn of haar hart. Een mp3-speler met fijne muziek op, dat is het 21ste-eeuwse equivalent van de ‘mixtape', de zelf gemonteerde audiocassette. Let op, digitaal aangekochte muziek van iTunes kunt u niet zomaar op de iPod van iemand anders zetten. Maar ‘geripte' mp3's uit uw eigen cd-collectie, dat kan wel. (de Standaard, 08/12/2012)