Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 25-09-2022

missionaris, missionarishouding, missionarisstandje

betekenis & definitie

(1971) (inf.) coïtushouding waarbij de man bovenop de vrouw zit. De term (in het Engels: missionary position) zou afkomstig zijn uit de Stille Zuidzee. De missionarissen die Polynesië bezochten zouden volgens sommige bronnen geschokt geweest zijn toen ze hoorden dat de lokale bevolking het* in allerlei standjes deed. Zij gingen er immers van uit dat ‘de man boven en de vrouw onder’ de enige normale houding was om te vrijen. Dus probeerden zij de bevolking niet alleen tot het christendom te bekeren, maar ook tot dit ene standje, dat al snel de missionarishouding werd genoemd. De Oxford English Dictionary geeft al een vindplaats uit 1929 voor 'missionary position'. In het Engelse taalgebied spreekt men ook over ‘American culture’. De Engelse slangterm 'missionary man' betekent: inspiratieloze minnaar. Zie ook: bekeerstand*; zendelingenstandje*.

• Als u daarna geslachtsgemeenschap hebt, moet u de „rijzit" eens proberen. Hierbij ligt u achterover en zit zij op u met de penis in de schede. Als dat goed gaat, lukt het ook wel met de missionarishouding. (Sextant. 1971)
• Déze zondeval nu zou de oorsprong zijn van onze agressie en onze liefde, de band tussen man en vrouw, die — om de voortplanting van de soort niet in gevaar te brengen en de vrouw toch énige compensatie te verschaffen de plaats kwam van het orgasme. Men kan tegen deze redenering twee bezwaren aanvoeren. 1) de houding vrouw-op-de-rug, man bovenop haar, is helemaal niet algemeen bij mensen en 2) jonge chimpansees kunnen paren in de zgn „missionaris-houding" (man boven, vrouw onder) zonder dat daarbij sprake is van enige agressie of verkrachting. (Het Parool, 03/11/1972)
• .... waardoor de man niet meer in staat is op de voor hem zo gegroeide meest bevredigende wijze geslachtsbetrekkingen te hebben, nl. door het niet meer kunnen aannemen van de 'missionarishouding'. (Paul de Vroede: Inleiding tot het recht. 1979)
• De eerste keer dat ie bij haar thuis kwam, kwansuis voor koffie, had ze meteen gezegd. Dat ze ervan hield. Maar niet gewoon, in de missionarishouding. (Marjan Berk: De feminst. 1984)
• Toen westerse missionarissen op de Polynesische eilanden arriveerden, troffen ze tot hun ontsteltenis een plaatselijke bevolking aan die maar een beetje aanrommelde. Ze lagen overdag in der lui strooien rokjes in de branding en de zon, af en toe een glaasje uit kokos gestookte brandewijn drinkend, kortom: ongedwongen pret. 's Avonds werd het er in de ogen van de christenen niet veel beter op, want van enige gêne was bij de inboorlingen geen sprake waar het de liefde bedrijven betrof. De brengers van het heilig woord vonden dat de Polynesiërs te veel manieren hadden om het te doen en nadat ze hen uiteindelijk bekeerd hadden, werd ze op het hart gedrukt dat er slechts één goddelijke methode was, namelijk: de vrouw onder en de man bovenop. Daarom doopten de Polynesiërs dit de 'missionarisstand'. (Jaap van der Zwan: Klassiekers, Van buikschuiver tot uitsmijter, Hoogtepunten uit een jongensleven. 1993)
• Dan kan hij haar alvast niet neuken, dacht Ferdi cynisch, tenminste niet in de missionarishouding, en aan andere posities zou die fantasieloze stuntel waarschijnlijk niet toe komen. (Ward Ruyslinck: Het geboortehuis. 1995)
• Ondanks Sekstant en Joop van Tijn zijn de gemiddelde Hollandse oom en tante niet verder gekomen dan de missionarishouding op vrijdagavond. (Vrij Nederland, 19/07/1997)
• Mensen hebben wonderlijke ideeën over seks. Ze denken dat een ander het leuker heeft dan zij zelf, dat andere liefdesparen het vaker doen, op originele plaatsen en vrijwel nooit in de missionarishouding. (Yvonne Kroonenberg: Nee, dan die van mij. 2000)
• 41% van de 34 ondervraagden noemt als favoriete standje de missionarishouding. (Nieuwe Revu, 26/09/2001)
• Ik haat het als ze zeggen: ‘Ga maar vast liggen, meisje.’ En liever geen missionarishouding voor mij. Ik heb niet graag dat een klant met zijn hele lijf over me komt hangen. (Menzo, juni 2002)
• Dit is het klassieke standje met de man boven en de vrouw onder. Als de man zijn bovenlichaam omhoog drukt en zijn rug kromt, wordt de clitoris van de vrouw gestimuleerd. Voor de man is dit een prettig standje, omdat hij de beweging en het tempo kan bepalen. Maar mannen die te snel klaar komen, kunnen beter een ander standje proberen, zoals de 'amazone'. Vrouwen die clitorale stimulatie missen, kunnen een plat kussen onder hun billen te leggen, waardoor het bekken kantelt en de clitoris meer geraakt wordt. (website Hilde van der Ploeg, 2001, 2002)
• Na een tijdje draaiden we de rollen om, het condoom werd verwisseld en ik neukte Jenny in de missionarishouding, terwijl haar vriendin mijn hele lichaam afkuste. (Atte Jongstra: De tegenhanger. 2003)
• Bij de mannen is ‘vrouw bovenop’ het favoriete standje, terwijl de dames ‘de missionarishouding’ op nummer één staat. (Nieuwe Revu, 08/09/2004)
• Tijdens m’n eerste verkering dacht ik dat het missionarisstandje zo’n beetje het enige was wat ertoe deed. (Deborah Klaassen: Bek dicht en dooreten! 2010)
• Hij had me uren aan een stuk in alle denkbare posities liggen rammen. Missionarishouding, op zijn hondjes, op mijn zij liggend langs achter en in allerlei acrobatische houdingen die eerder in een circusnummer thuishoorden dan in een bed waarin de liefde wordt bedreven. (Berthilde Vanroy: Verstrikt en verlost. 2010)
• Seks moet en zal procreatief zijn. Het enige toegelaten standje is de missionarishouding, waarbij de man geheel in overeenstemming met zijn maatschappelijke rol de dominante positie inneemt. (Bart Van Loo: O Vermiljoenen Spleet! Seks, ertiek en literatuur. 2010)
• Veilig missionaris, beffen onveilig. (James Worthy: James Worthy. 2011)
• God van de leegte: hij moest het elke keer gezien hebben als ze in de missionarishouding vrijden. (Lydia Rood: De kop van de pauw. 2011)
• In de missionarishouding verliest de man als enige de beoogde calorieën. (Mels van Driel: Sport en seks. Het spel en de knikkers. 2011)
• Op het gebied van de seksuele praktijk kwam er overal aandacht voor nieuwe variaties en de benaming ‘missionarishouding’ voor het traditionele ‘standje’ van een man die op een vrouw ligt ging daarbij als een negatief voorbeeld dienen. (Cas Wouters: De jeugd van tegenwoordig. 2012)
• Het liefst zou ik snel even tot Mei Lan ingaan, netjes van voren, de 'missionarispositie', met goed zicht op de almaar van vorm verschietende borsten.... (P.F. Thomése: Het Bami-schandaal. 2012)
• Wij hebben privé meestal heel gewone seks, het missionarisstandje is mijn favoriet. (Sunny Bergman: Sletvrees. Inzoomen op uiterlijk, seks en cultuur. 2013)
• Hij rolde me op mijn rug en torende boven me uit, de goede oude missionarishouding: hij hield van seks op de manier waarop hij van eten hield: het mocht eenvoudig zijn, als de kwaliteit van de ingrediënten maar goed was. (Jamal Ouariachi: 25. 2013)
• Het kan niet elke dag missionaris en vanille zijn, en de gevorderde minnaar snapt dan ook dat hij zijn liefje af en toe moet laten kennismaken met de gepeperde kant van de menselijke seksualiteit, en met beleid de purperen ploert de grenzen van het anatomisch wenselijke moet laten verkennen. (Jan Heemskerk & Saskia Noort: Jan en Saskia. De naakte waarheid. 2014)
• Hoe hij neukte. Hoe pakte hij haar? Op zijn hondjes? Missionaris? Zat ze te paard? (Marc Reugebrink: Het Belgisch huwelijk. 2014)
• De Braziliaanse wilde even dat ik boven op haar kwam in missionarishouding terwijl de ander toekeek. (Frank de Bruyn: Niets is wat het lijkt. 2015)
• De missionaris-positie voor een vrouw die het met een andere man doet in het bijzijn van haar eigen man volstaat dikwijls voor haar om haar grootste fantasie in werkelijkheid te beleven. (Charlie Hédo: Swingen is geen partnerruil. 2015)
• Het zo vertrouwde geknuffel, de standaardriedel van het missionarisstandje afgewisseld met de doggy-pose. (Astrid Harrewijn: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman). 2016)
• Omdat ik het in de missionarishouding meestal langer volhoud, manoeuvreer ik Suus voorzichtig op haar rug zonder haar meest intieme plek te verlaten. (Jeroen Guliker: Zeven vrouwen later. 2017)
• Zeker als mijn opa inderdaad een autoritaire man was die het net zo normaal als mijn oma vond dat hij de baas was en zij voor hem zorgde. En zeker als ze in een puriteins tijdperk was opgegroeid waarin de missionarishouding het voorgeschreven standje was en al het andere als immoreel werd verworpen. (Maartje Laterveer: Vrouwen & seks. 2017)
• Wel kozen Dimitri en ik tussen de uitersten van een kort en saai nummertje heen-en-weer in missionarishouding of een stomende vrijpartij wel telkens voor deze tweede variant. (Corine B.: België tussen de benen. 2018)
• We liggen lepeltje-lepeltje. Hij neukt me in het donker. Na een tijdje trek ik hem op me, in de missionarishouding. (Heleen van Royen: Sexdagboek. 2018)
• Toen hij me in missionarishouding neukte, had het hem een vijftal stoten gekost om klaar te komen. (Sigrid Schellen: Hoerenchance. 2019)
Die katholieke priesters neukten anders dan normaal: gezicht tot gezicht, op elkaar liggend met de vrouw op haar rug en de man erboven op: Het missionarisstandje. (Lotte Hendrickx: Seks, een en al seks. 2019)
• Voor ik het wist zat hij in me en bewoog hij – in missionarisstand – ongeveer twintig minuten in hetzelfde ritme. (Deborah Seymus: Vijftig piemels later. 2022)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.