Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 01-03-2023

maroef, marouf

betekenis & definitie

(2003) (Vlaanderen, scheldw) vreemdeling, meestal een Marokkaan. Het woord werd opeens bekend door de racistische uitlatingen van Hans van Temsche, die op 11 mei 2006 in Antwerpen twee personen op straat vermoordde: een Malinese vrouw en een tweejarig Belgisch meisje. Een Turkse vrouw raakte gewond bij deze aanslag. De herkomst van 'maroef' is onduidelijk. Het kan een samentrekking zijn van 'Marokkaanse boef' (vgl. mocro*). Marouf is echter ook een populaire Arabische naam. Verder bestaat er een sigarettenmerk: "Cigarettes Egyptiennes Marouf". In Gent was er een reclamemuurschildering met die naam (vanaf 2022 geen onroerend erfgoed meer). Een veel oudere (mogelijke) bron zijn de bekende vertellingen van Duizend en eenen Nacht. Daarin vinden we “De Historie van Maroef den Schoenlapper”. Daarnaar wordt verwezen in de eerste vindplaats hierna, maar het is niet zeker of dit een mogelijke herkomst is. Volgens sommigen komt het uit het Waaslands dialect. Als racistisch scheldwoord vinden we 'maroef' of 'marouf' pas terug in 2003 op allerlei internetfora. Zie ook: k*-Marokkaan; kut*-Marokkaan; makak*.

• En, hoe vreemd de sprong ook, dat brengt me via Napoleon I en III op haar zolder. Daar vond ik gelijk een kleine maroef uit de verhalen van 1000 en 1 nacht een grote schat. (Hollands Maandblad. Jaargang 6. 1964-1965)
• En een mocro, of eigenlijk eerder een "kutmarokkaan", dat is in Vlaanderen een "makak" of een "marouf". (https://forum.fok.nl, 15/09/2006)
• Zelfs de grootste cynicus, en het journalistengilde telt er nogal wat, werd ijskoud van zijn akelig laconieke antwoorden. "Door mensen neer te schieten, wilde ik het signaal geven dat ik gevaarlijk was, dat ik durfde te schieten" of "Wat ik zou doen als ik een allochtone agent was tegengekomen? Daar had ik wel over nagedacht, maar ik geraakte er niet uit. Ik besloot dat ik wel zou zien hoe ik reageerde als het zover was". En "Ja, ik heb tegen vrienden gezegd dat ik naar Antwerpen zou gaan en elke maroef die ik tegenkwam overhoop zou schieten. Maar dat was maar één ideetje. Ik heb zoveel gezegd.” (De Morgen, 03/10/2007)
• Dat er congressen, barbecues, bijeenkomsten, feestjes, scholen en groepen zijn waar woorden als makakken, marouffen, profiteurs slordig worden gebruikt. Waar haat en verachting verkocht worden als humor en sterk vervuilend zijn. (De Morgen, 13/10/2007)
• Ik heb twee potentiële overstappen van het VB tegengehouden. De ene was een lokaal mandataris van VB en was zo mogelijk nog ranziger dan Filip De Man. Ik heb hem even gegoogled. Als je op vijf minuten tijd twee keer het woord 'marouffen' tegenkomt, weet je het wel. Ik heb hem afgebeld. (De Morgen, 20/10/2007)
• … die ellendige worp van een hoer, Imelda Huyghe, volgestoken door een industrieel misbakken maroef van een maquereau… (Pjeroo Roobjee: Een mismaakt gouvernement. 2010)
• Er woonde nog een dozijn mensen in die huizekes. Een Poolse familie met kinderen. Een bejaard koppel. Georgiërs of Russen die auto's uit elkaar haalden. Een blond meiske van een jaar of zestien met een marouf die dag en nacht neukten… (Louis van Dievel: Hof van assisen. 2011)
• Een maroef en een scharminkel. Moet ik daarvoor naar hier komen? (Herman Brusselmans: Moord en andere onzin: de Zeik-trilogie. 2017)
• Maar het vreemde is: op den duur vind je dat normaal. Alsof wij, jonge Vlaamse Marokkanen, dat al mee incalculeren. De 'maroef' of 'makak' filteren wij al weg, want - ha ja - de Vlaming kan racistisch zijn. (De Morgen, 22/11/2019)
• Aziz is een maroef. Een kut-Marokkaan. Ik haat hem. (Kristien Dieltiens: Theo en de mussen. 2019)
• 'Ik ga maroefen afschieten en eervol sterven in een gevecht met de politie.' Dat vertrouwde Hans Van Temsche zijn medeleerlingen toe in mei 2006. (Humo, 07/07/2020)
• Ze gooiden er nog wat racistische praat bovenop. "Bruin bakkes houden, vuil bruin maroef", klonk het onder meer. (Het Laatste Nieuws, 30/09/2021)
• Mijn vader heeft me altijd op het hart gedrukt dat ik mijn diploma moest halen omdat mijn kansen op de arbeidsmarkt sowieso kleiner zouden zijn. Ik ben er heel hard voor gegaan, maar helaas is het me nooit gelukt. Ik heb niet de beste herinneringen aan die tijd. Al tijdens mijn eerste week kwam ik in aanraking met racisme. Ik werd uitgescholden voor makaak, maroef, aap, gorilla. (Flair, 19/10/2021)
• Trouwens, als ik aan smoelen zoals die van jullie denk, krijg ik jeuk aan m'n gat, en alleen de Marokkaan die naast mij woont, wil in zulke omstandigheden komen krabben, maar ik val liever dood dan een maroef aan m'n anus te laten zitten. (Herman Brusselmans in Humo, 29/11/2022)


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!