(1922) (voorheen lentekriebeling) stemmingsverandering tijdens het begin van de lente: opgewekte en vurige gevoelens na de winterblues en de verhoogde blootstelling aan de zon, maar ook een periode van rusteloosheid, een toename van vitaliteit en seksuele lust. De winter is voorbij en iedereen is goedgeluimd. De lentezon verdrijft het slaaphormoon melatonine uit de hersenen. Lentekriebels worden vaak geassocieerd met opruimen, kuisen, maar ook met verliefdheid. De Engelse tegenhanger ‘springfever’ werd in de 18e en 19e eeuw ook wel 'lenteziekte' genoemd, een ziekte die meestal in de lente optrad en gepaard ging met vermoeidheid, malaise, blauwe plekken, botpijn, bloedingen van de hoofdhuid en het tandvlees, en slechte wondgenezing. Het is een soort lethargie, een seizoensgebonden depressie die vermoeidheid kan veroorzaken, of soms ernstiger: zelfmoord. Duitsers gebruiken de term Frühlingsgefühle, een woord dat volgens de Duitse taalkundige Heinz Küpper sedert ca. 1900 gebruikt wordt voor ‘erotische gevoelens’. Zie ook: lenterig*.
• Een jeukend geluk kraakte er inde schietende hagen en inde dierkes, klein en groot; er sprong versche visch omhoog inden blinkenden Dommel; ge rookt het koppelen en het paren inde lucht, en de blijdschap van eieren te gaan leggen. En hij wierd ook zoo een lentekriebeling gewaar, van in zijn teenen tot in zijn haar, iets dat hij nog niet kon noemen of zeggen, en hij balde de vuisten van gonzend levensplezier en riep dan maar: „Geeft maar beurze, Gerard, geeft maar beurze Gerardl” (Felix Timmermans: Pieter Bruegel. Zoo heb ik u uit uwe werken geroken. 1928)
• Vluggeworden boeremeisjes ondergaan nog meest van al de lentekriebeling : ze zijn wakker aan t snateren, plaagziek en op leute gesteld, verlangen heel de week naar den Zondag, gelukkig om opgetooid, met hun nieuwe kleeren uit te komen, en op dril te gaan, om ’t even naar een ommegang of beêvaartplaats, waar ze weten wie te vinden om in de kwei en de grei te komen. (Stijn Streuvels: Een gang door het jaar. 1941)
• Wat heb ik op mijn leeftijd aan lente en lentekriebels? (Club kroniek; maandblad gewijd aan het societeitsleven in Nederland en koloniën, 01/04/1942)
• Heb je nu iets van de lente-kriebeling, die soms door je lieen vaart, in dit gedicht teruggevonden? (Bloesem; maandblad tot inleiding van de meisjes tot de Katholieke Actie, 15/03/1949)
• Het zijn stuk voor stuk artiesten, die hun sporen op dit gebied ruimschoots verdiend hebben. Kitty Knappert onderstreepte dit met enkele verdienstelijke voordrachten en vooral in het gedanste sprookje „De ontwakende wil” kwamen haar veelzijdige kwaliteiten goed uit. Piet Ekel was knap in „Lentekriebels”, waarin hij op geestige wijze de manier van lopen van de verschillende mensen uitbeeldde. (Nieuw Utrechtsch dagblad, 21/02/1957)
• Pressie zegt: ‘k voel al lentekriebels. Einde vorstperiode nadert. (Nieuwsblad van het Noorden, 22/02/1964)
• De Amerikaanse studenten voelen de lente-kriebels kennelijk sterker. Zij geven zich meteen maar helemaal bloot en maken er nog een sport van ook: het zogenaamde „streaking”, of te wel naakt oversteken. (Algemeen Dagblad, 08/03/1974)
• Het voorjaar is alweer begonnen en vaak is dat de periode waarin veel huis- vrouwen last krijgen van lentekriebels , oftewel : de voorjaarsschoonmaak komt eraan. (Pluimvee. Volume 30. 1995)
• En net zoals vroeger de onbekende nacht in, met een verrassende afloop. Juni is aangebroken, de zon blijft langer schijnen en de wind wordt steeds zachter en warmer. Lentekriebels, van mijn buik tot mijn tenen. (Sophie van der Stap: Meisje met negen pruiken. 2009)
• Dokter, ik heb de lentekriebels! Ik ben verliefd op twee meisjes. (Arnon Grunberg: De mensendokter. 2011)
• Zodra de eerste lentekriebels zich aandienen krijg ik zin om alles eens goed op te ruimen. (Lisette Kreischer: Eco fabulous: koken in alle seizoenen. 2012)
• Toen haar buik rond werd van de lentekriebels zong ze net zo bekoorlijk als haar zusjes voor de mannetjeszwaluwen. (Lulu Wang: Het tedere kind. 2014)
• Op hoge poten stonden ze deze week plotseling op het schoolplein, verontruste ouders die van leerkrachten wilden weten wat hun kind te zien en horen kreeg in de week van de lentekriebels. Dat lesprogramma, van expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers, bestaat al zo'n twintig jaar en is bedoeld voor klassen op reguliere basisscholen en het speciaal onderwijs. (Trouw, 25/03/2023)