Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 05-04-2022

kooiaap

betekenis & definitie

(1984) (merknaam, naar de Ned. uitvinder Hessel Kooi) meeneemheftruck.

• Dit bedrijf, dat zich aanvankelijk geheel bezig hield met de teelt van bolgewassen en aardappelen, verlegde de activiteiten in de afgelopen vijftien jaar naar de machinebouw. Dat kon omdat een aantal voor het eigen landbouwbedrijf ontwikkelde machines zo suksesvol bleek, dat er een grotere markt voor is. De bestseller: de Kooiaap, een lichtgewicht meeneem-heftruck waarvan er inmiddels zon duizend zijn verkocht. (Leeuwarder courant, 18/12/1984)
• Het vonnis weerlegt ook de mening van eiser Kooi dat het beeldmerk „Kooi" overeenstemt met dat van de naam „Kooi-aap", een zelf ontworpen en gemaakte heftruck. Kooi heeft octrooi op deze truck en het beeldmerk valt onder de bescherming van de Eenvormige Beneluxwet op de Warenmerken. Die bescherming geldt volgens het vonnis alleen voor „Kooi-aap" en niet voor de firmanaam „Kooi" en de manier waarop die wordt geschreven. (Leeuwarder courant, 03/04/1985)
• De Kooi-Aap is een vinding van Hessel Kooi, wiens bedrijf tulpebollen pelde. Toen er vraag rees naar zijn vorkheftruck, vroeg hij patent aan op het produkt. Vervolgens werd het familiebedrijf in twee ondernemingen gesplitst. Een fabriek in vorkheftrucks en het huidig selectiebedrijf in aardappelen. (De Telegraaf, 09/12/1994)
• Volgens het parket ligt de oorzaak wellicht bij de ongelijke lading: de truck zelf was voor de helft geladen met stellingmateriaal, maar de aanhangwagen was leeg. Achteraan was wel een heftruck vastgemaakt -- een zogenaamde kooiaap -- die wellicht de slingerbeweging veroorzaakte. (Het Nieuwsblad, 24/03/1999)
• De bestuurder van de grote trekker-opleggercombinatie, waarop achteraan een zogenaamde kooiaap -een meeneembare heftruck- was bevestigd, verkeerde na het ongeval in shock. (Het Nieuwsblad, 06/08/2015)
• Er werd een zogenaamde kooiaap gestolen, een soort heftruck die achteraan de vrachtwagen bevestigd wordt om de vrachtwagen te laden en lossen. (Het Nieuwsblad, 24/08/2018)
• En toen was er dat moment waarop een man in de zaal opstond en met enige wanhoop zei dat hij aan het Domplein woonde en dat vanaf het Domplein al die retail en horeca werd bevoorraad door ronkende vrachtwagens met hun koelmotoren en kooiapen. (Trouw, 04/10/2019)