Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 15-09-2020

kanaalrat

betekenis & definitie

(1968) (weer) venijnige depressie, ministorm die ontstaat in de Atlantische Oceaan en via het Kanaal passeert.

• De hoogste windkrachten duurden gisteren slechts enkele uren. Zomerstormen worden gebracht door van het Engelse Kanaal afkomstig.depressies, die flink uitdiepend niet grote snelheid naar het noordoosten koersen. In het meteorologisch jargon staan deze gevaarlijke depressies bekend als „Kanaalratten". Zij zijn klein maar venijnig. (Algemeen Handelsblad, 12/07/1968)
• Kanaalrat. Plotselinge depressie vanuit het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan, die ongeveer eens per jaar langs onze kust trekt, meestal in juli of augustus. Kondigt zich aan door een zeer snel dalende barometer. (Jaap van der Wijk: Lexicon van de watersport, visserij, koopvaardij, marine en bruine vloot. 1996)
• De storm, die ontstond boven het kanaal en daarom door meteorologen een kanaalrat genoemd, was was volgens het weerbureau HWS van ongekende omvang. Het waaide zelfs harder dan in 1981 toen een gelijksoortige kanaalrat voor een enorme ravage zorgde. (de Telegraaf, 29/05/2000)
• Uiteindelijk hebben we voor onze voorspellingen gewoon ouderwets moeten bellen met Frankrijk en Belgie."Hoe lager de luchtdruk in de kern van een lage-drukgebied, hoe heviger de winden die eromheen waaien, zoals Nederland zondag ervoer. Dit was een echte Kanaalrat, zoals wij dat noemen", aldus Somers. Dat zijn van die venijnige stormen die vanuit het zuidwesten via het Kanaal over Nederland trekken." (Eindhovens Dagblad, 30/05/2000)
• Het najaar en de winter zijn het natst met gemiddeld 70 tot 100 mm per maand. In die periode trekt er soms een 'kanaalrat' voorbij. Een kanaalrat is meteorologische bijnaam voor een klein, venijnig lagedrukgebiedje, dat via Het Kanaal naar Nederland koerst met wind en regen. (de Volkskrant, 06/06/2002)
• Op 12 mei 1983, hemelvaartsdag zag het KNMI een 'kanaalrat' eenvenijnige depressie over het hoofd waarschuwde 's ochtends nog voor matige wind toen in Vlissingen al een kleine, maar zware storm woedde. Tientallen boten raakten op het IJsselmeer in de problemen en tien mensen kwamen om. (AD/Amersfoortse Courant, 09/09/2005)
• De onverwacht krachtige storm, die door geen enkel weerman was voorzien, verrast voorzitter Bakker niet. ,,Wij noemen dit soort stormen 'Kanaalratten', plaatselijk opkomende stormen, die heel venijnig uit de hoek kunnen komen. Een paar jaar geleden ging zo'n storm zonder waarschuwing over Nederland en vielen er enorm veel slachtoffers. Dit is zo'n zelfde 'Kanaalrat'..." (de Telegraaf, 17/07/2007)
• Het was even vreemd opkijken toen VRT-weerman Frank Deboosere het deze ochtend op de radio over een kanaalrat had. Neen, hij vertelde niet over zijn huisdier, maar wel degelijk over een weerfenomeen. ‘Een kanaalrat is een kleine stormdepressie die via het kanaal de Noordzee induikt, erg klein is en dus moeilijk te traceren is in computermodellen. Dat wil dus zegen dat de wind zal aantrekken, en vooral aan de kust kan die wind fel te keer gaan tussen 11 en 16 uur, met mogelijk rukwinden van 90 tot 100 km/u’, legt Deboosere uit. (de Standaard, 04/11/2012)