Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

Gepubliceerd op 30-08-2020

jenevervestje

betekenis & definitie

(begin 20e eeuw) (Ned.-Indië, sold.) borrel voor het slapen gaan.

• Jenevervestje. Borrel om goed te slapen en zodoende de muskietensteken niet te voelen. Oud K.N.I.L.-woord. (Henk Salleveldt: Het woordenboek van Jan Soldaat in Indonesië. 1980)
• Jenevervestje is een borrel voor het slapen gaan. In de tweede helft van de 19de eeuw in Nederlands-Indië gebruikt door soldaten van het KNIL. Het idee was dat je met een flinke borrel achter de kiezen zo vast sliep dat je geen last meer had van zoemende en stekende muskieten. Ook de uitdrukking hij heeft zijn vest aan voor 'hij is dronken' zal van invloed zijn geweest. Deze uitdrukking is in 1833 voor het eerst opgetekend. Men zei ook hij heeft zijn vest vol, het jak aan of het huis aan. 'Door jenever bevangen in slaap vallen', werd door Hollandse soldaten in Indië sneuvelen genoemd. (Ewoud Sanders: Borrelwoordenboek. 1997)
• Jenevervestje (term uit het voormalige KNIL), een borrel voor het naar bed gaan. Ook: 'een muskietenvestje aantrekken', zoveel borrels drinken dat men niet wakker wordt van de stekende muskieten die 's nachts de klamboe binnendringen. (Paul van Riel: Kroegwoordenschat. 1998)