Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 02-09-2020

je bent jong en je wilt wat

betekenis & definitie

(1975) slagzin waarmee de omroeporganisatie Veronica zich sinds 1975 wil profileren. Vat op kernachtige wijze het jeugdige dynamisme samen van een groepje enthousiastelingen. De slogan wordt meestal toegeschreven aan de directeur van deze omroep, Rob Out. Her en der doken ook grappige varianten op, zoals je bent Out en je wilt wat of je bent wild en je jongt wat. Een populaire frase werd het zeker. Een variant is het 'jong, snel en wild' waarmee Veronica zich wilde richten tot de 13 tot 34-jarige.

• Schaam je maar niks, hoor meid, je bent jong, je wil wel eens wat, nietwaar? (Louis Ferron: Het stierenoffer. 1975)
• Dit boek zou een nimmer uitputtende bron voor teeveeshows kunnen zijn, waar zelfs de omroep van `Je bent jong en je wilt er wel es wat', U tegen kan zeggen. (Albert Mol: `Zo' zijn, 1984)
• Je bent jong en je wilt wat.
Je bent wild en je jongt wat. (Prof. Dr. Stefan Lievens: Graffiti. Handschriften op muren en toiletten. 1984)
• Je bent jong dus wil je wat! (Paul van Vliet: Boven op de boulevard, 1986)
• Nu het rumoer in Duitsland een beetje is geluwd, lijkt de jonge terriër van de suffe Duitse `Pantoffelbioscoop', zoals televisie hier weleens gekscherend wordt genoemd, teruggevallen op een `je-bent-jong-en-je-wilt-wat' koers. (Trouw, 15/05/1992)
• Het decennium dat daarop volgde voerde de VVD campagne met de leuze: `Gewoon jezelf kunnen zijn'. Een aubade aan het holle Veronica-gevoel `Je bent jong en je wilt wat', gepersonificeerd door Ed `duimen omhoog' Nijpels. (Elsevier, 15/08/1992)
• (Wim de Block: Het grote foute clichésboek. 2007)
• Een andere avond spraken we af dat roze blouses voor mannen de trofeeën zouden zijn. Totaal zinloos, maar ach, je bent jong en je wilt wat. (Yoeri Kievits: Rotterdam Hooligan. Leven met en sterven voor Feyenoord. 2012)
Had Wiegel ondanks zijn volkse toon nooit afstand willen nemen van vest, bolknak en goede cognac, bij Nijpels waren deze liberale parafernalia ver te zoeken. Politieke waarnemers associeerden hem met Veronica, de nieuwe omroep met zijn feest- en discotoon. Zij citeerden daarbij steevast de leus van Veronica: ‘Je bent jong en je wilt wat’. (Han van der Horst: De mooiste jaren van Nederland. 2013)
• Dat ik een jaar eerder in het trappenhuis van een nieuwbouwflat een zelf geknutseld affiche heb opgehangen met de originele tekst ‘Geen woning, geen kroning’, durf ik nu ook wel toe te geven. Je bent jong en je wilt wat (maar je weet niks). (Erik Nieuwenhuis: Huis van bewaring. 2014)

< >