Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

Gepubliceerd op 17-06-2021

hompiekurken

betekenis & definitie

(1960+) (ook: hompekurken) (inf.) neuken, copuleren. Van 'hompen' (stoten) + 'kurk' (vorm van anti-conceptie)? Door Van Dale gelabeld als volkstaal. Misschien van Haagse origine? In de 19de eeuw (Cassandra: Erotica. 1859) werd een gelijkaardig eufemisme opgetekend: hompelpompelen. Vgl. ook nog: pierlepompen en rampetampen. Een andere nonsensikale uitdrukking is: 'van piepjanknor* gaan'.

• Ze nam hem met meer dan normale niewsgierigheid op, maar hij gaf geen enkel blijk van herkenning. 'Och,' dacht ze, 'er zullen er wel meer zijn die dat merk gebruiken.' De vele varianten van het Hompiekurken? (Maatstaf. Volume 22. 1974)
• Stijlvol hompiekurken vormt de rode draad in deze selectie porno met prachtomslagen Het land Coitha Grote ABC Eerste bundel. (De Gids. Volume 139. 1976)
• De oude Turk ziet Elfje als Een hapje voor zijn harem, mals En sappig, en hij grijnslacht vals. Men weet, het hoofd van alle Turken Staat continu naar hompiekurken. (Het Parool, 24/12/1979)
• Kijk, je hebt cabaret en je hebt cabaret natuurlijk. Je hebt hompie kurkie, wat iedereen zo’n beetje doet. (Nieuwe Revu, 27/10/1993)
• Zo heeft een bekend Amsterdams uitgever het bijvoorbeeld graag over 'hompiekurken', afgeleid van de naam van een of andere negentiende-eeuwse Franse erotomaan, wiens biografie hij ooit las. (Jan Kuitenbrouwer: Neo Turbo. Van yuppie-speak tot crypto-mumble. 1993)
• Negatief: doordat de drug de gebruiker spontaner maakt en de remmingen vermindert, vergeet hij bij het hompiekurken wel 'ns een condoom te gebruiken. (Humo, 04/05/1995)
• 'Heel fijn' was een typische Jagtlustkwalificatie en het begrip 'verloofde' raakte wijdverbrijd. Ook populair waren de zogenaamde 'woordverspinningen': 'schratti' of 'tesoro' voor schat; 'auwbuiksels hebben' voor ongesteld zijn en 'hompikurken' voor neuken. Met 'imitoren' werden vrouwen aangeduid die Fritzi imiteerden en met het door Boyd geïntroduceerde 'eten uit de muur' - voor het eten bij een automatiek - was de Nederlandse taal voorgoed een staande uitdrukking rijker." (Annejet van der Zijl: Jaglust. Hoe in een Goois Buitenhuis de wereld openging. Meulenhoff, Amsterdam, 1998)
• Het moeilijkst bij het schrijven van De Geschiedenis van de Familie Avenier was het vertellen van een coherent verhaal, met zoveel personages. Die coherentie vond Goos in de taal. "Ik heb gezocht naar een Algemeen Onbeschaafd Nederlands. Geen echt Brabants, maar met woorden die atypisch zijn voor deze tijd. Zoals baljaren (schreeuwen) en hompiekurken (vrijen), en met een afwijkende grammatica. Mijn taal lijkt spontaan, maar in werkelijkheid is er geen hond die zo praat. Bij toneel moet je de taal verhevigen, je moet de emoties verhevigen, anders bereik je het schellinkje noch de gewenste magie." (Maria Goos in NRC Handelsblad, 19/01/2007)
• Ze gaan met een andere vrouw praten omdat ze daar ook mee willen hompekurken. (forumfok.nl, 29/09/2008)
• M'n vader had een keer een pinda in z'n oor toen ik met m'n vriend boven lag te hompiekurken. (de Telegraaf, 13/09/2014)
• Als Andrea van het Youtube kanaal Whatever aan je vraagt of je nu met haar mee gaat naar huis om haar alle hoeken van dit huis te laten zien wil je natuurlijk niets liever dan volmondig ja zeggen. Alleen je kent deze chick ondertussen van de sociale experimenten die ze doet en dus is de kans bijna 0 procent dat je haar kunt ballen een paar minuten nadat ze die vraag heeft gesteld. Ze vroeg ooit al eens aan 100 vreemde mensen of ze met haar zouden willen hompiekurken en nu doet ze deze vraag nog eens dunnetjes over, maar ze stelt de vraag alleen aan mannen. (www.vkmag.com, 23/04/2015)
• Jij dacht natuurlijk dat je je WTF moment van de dag had gescoord met de vers verpakte vis uit Japan, maar niets is minder waar. Dit blijft natuurlijk VKMag en maak jezelf dus maar nat voor een ander WTF moment. En die hebben we in de vorm van deze vlogster die serieus volgens haar eigen visie uit de doeken doet waarom vrouwen moeten hompiekurken met hun trouwe viervoeter. (www.vkmag.com, 05/12/2015)
• Neen, ik heb nooit met hem verkeerd, aan hompiekurken doe ik niet, ook niet epistolair of onder gezag van het episcopaat. (Jaap Goedgebuure: Kellendonk: Een biografie. 2018)
• Ik genoot van al die gekke woorden die ze gebruikte, zoals “hompiekurken” voor neuken, en “voorwerk” naar analogie van “achterwerk”. (Maaike Meijer: Hemelse mevrouw Frederike: Biografie van F.Harmsen van Beek (1927-2009). 2018)
• Ook in de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen er nieuwe woorden, zoals 'rampetampen' en 'hompiekurken'. (De Volkskrant, 24/01/2020)
• Zo, gaan we je nu eens eventjes leren waar de plaatsnaam Vught vandaan komt. Komt namelijk van het woord fuchte of vocht, de betekenis van vochtige plaats. En die was er zeker zo te zien op deze beelden. Tsja, als je op die plek gaat hompiekurken, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je de buitenlucht spannend vindt of deze van je to do lijst wilt strepen. Missie geslaagd dus. (https://nsfw.dailybuzz.nl, 16/06/2020)
• Als je wel in het bezit bent van een vriendje of vriendinnetje, maar je hebt geen plek om te hompiekurken, dan kun je natuurlijk een hotel boeken. (https://straatdagblad.nl, 28/05/2021)