(1994) (< Eng. dag van de bosmarmot) dag die synoniem is geworden voor onaangename, repetitieve situaties, waarbij de betrokkene in een soort tijdlus komt en elke dag opnieuw hetzelfde meemaakt. Ontleend aan de gelijknamige film uit 1993 met Bill Murray als knorrige weerman. Door een sneeuwstorm is hij genoodzaakt om met zijn cameraman in Punxsutawney (westelijk Pennsylvania) te blijven. Daar wordt de jaarlijkse Groundhog Day-ceremonie gehouden. Dit gebeurt in de VS (en ook in Canada) op 2 februari, wat volgens een oud verhaal de dag is waarop de bosmarmot wakker wordt na de winter te hebben geslapen. Als het diertje op deze dag zijn schaduw ziet, duurt de winter nog zes weken, en als hij dat niet doet, begint de lente vroeg. Na de sneeuwstorm begint Groundhog Day voor de hoofdrolspeler telkens opnieuw. Daardoor zit de weerman vast in de tijd of in een tijdlus. Elke dag komt hij dezelfde mensen tegen, die steeds hetzelfde tegen hem zeggen. De film is een bespiegeling over tijd, lotsbestemming en vrije wil. Tegenwoordig wordt de uitdrukking vooral gebruikt wanneer men elke dag hetzelfde meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld in een politieke of in een sportcontext zijn.
• Ik was er net gewend aan geraakt dat een plaatselijk televisiestation in Belgrado elke dag op hetzelfde tijdstip de film Groundhog Day van Harold Ramis uitzond - Groundhog Day gaat over een journalist die elke dag opnieuw wakker wordt in hetzelfde saaie kleine stadje en exact dezelfde dag meemaakt. (De Morgen, 24/04/1999)
• Tijd vangen in begrippen is even moeilijk als al varend een rivier opvissen. In 'Groundhog Day' verstrijken 100 minuten en 57 seconden; tegelijkertijd bevat de film duizenden dagen, misschien wel tientallen jaren: zoveel dagen moet Phil Connors er toch over gedaan hebben om in de finale zoveel piano te hebben leren spelen (steeds één les op één dag) dat hij eindelijk indruk kan maken op de vrouw die hij zal gaan beminnen. (Trouw, 26/11/2011)
• File in de Kennedytunnel, chaos op de Brusselse binnenring, ongeval op de E313,... het is gelukkig slechts ruis in mijn ochtendritueel. De tien minuten stappen, naar en vooral van het werk, zijn een fijn stukje decompressie in de Hasseltse periferie. Bij momenten heeft het iets weg van Groundhog Day, de film die u misschien kent en waarin Bill Murray tot zijn wanhoop keer op keer dezelfde dag beleeft. (Het Belang van Limburg, 05/05/2012)
• Ik was benieuwd wat er verder zoal over dit onderwerp is geschreven, en tijdens mijn zoektocht kwam ik in het archief een opiniestuk tegen van een andere keuringsarts, ene R.T. Hupkens. Het was een oudje, uit 2001, toen de keuringsartsen nog niet van het UWV waren maar van Cadans, en de WIA nog de WAO heette. Het artikel was een reactie op politieke ophef over het te geringe aantal herkeuringen (Groundhog Day-momentje). (De Volkskrant, 28/08/2015)
• Wat rest na Brussel, is Groundhog Day: een eeuwig wederkerende dag waarop enkel nog schijndebatten worden gevoerd. Schijndebatten, omdat de tegenstellingen waarop ze berusten eigenlijk niet bestaan. (De Morgen, 24/03/2016)
• Hij vergelijkt zijn leven met die van de hoofdrolspeler in Groundhog Day, die elke dag hetzelfde meemaakt. (Trouw, 15/07/2019)
• Want 'regeren is vooruitzien' geldt in deze coronacrisis (ook weer helaas) niet. Elke maatregel lijkt een week of twee te laat te worden genomen. Het wordt weer tijd voor troosttelevisie. Voor de film Groundhog Day bijvoorbeeld. Of kijken we daar sinds half maart al eigenlijk elke dag naar? (De Volkskrant, 16/12/2020)
• Het seizoen van KV begint een beetje te lijken op Groundhog Day , een Amerikaanse film uit de jaren 90 waarin Bill ¬Murray elke ochtend wakker wordt en beseft dat hij steeds dezelfde dag blijft herbeleven op een plaatsje waar hij eigenlijk niet wil zijn. Ook ¬vervelend. Groundhog Day dus. Bijna in elke wedstrijd ¬voltrekt zich voor KV hetzelfde scenario. (Gazet van Antwerpen, 07/12/2020)
• 'Kinderen opvoeden heeft veel weg van 'Groundhog Day', maar dan als Jean-Paul Sartre het scenario had geschreven.' De perfecte omschrijving van het ouderschap, weliswaar komend uit de mond van een psychopaat en stalker: Joe, in het derde seizoen van 'You' (Netflix). (Humo, 07/12/2021)
• Alweer is het Vannieuwkerke die de honneurs moet waarnemen en ook de analisten komen ons erg bekend voor. De meesten maken al jaren op maandagavond de dienst uit bij Extra time. Het lijkt soms Groundhog day, de eeuwige terugkeer van altijd dezelfde gezichten. (De Standaard, 29/11/2022)
• In Groundhog Day wordt die repetitiviteit voorgesteld als een sisyphusiaanse kwelling waaraan Bill Murray wil ontsnappen. Jouw alter ego lijkt er net zijn geluk in te vinden. (Focus Knack, 30/08/2023)
• De onderhandelingen over een deal tussen Hamas en Israël deden deze week denken aan de film Groundhog Day, waarin de hoofdrolspeler keer op keer dezelfde dag moet meemaken. Weer hing er een deal voor een staakt-het-vuren in de lucht, en weer liet Hamas op het laatste moment weten toch niet akkoord te gaan. (De Volkskrant, 04/05/2024)
• Het is adventstijd, kaarsen aan, aftellen naar kerst. Lichtjes, vleugels en het wonder van een baby die Gods liefde belichaamt tussen schapen en een os. Kerst is een tijd buiten de tijd. De viering speelt zich af in haar eigen heden, een groundhog day van glitter en hoop. Steeds weer dat ene kindje in de kribbe, steeds weer die ene, groene boom. Steeds weer de vraag om naastenliefde, ongeacht de omstandigheden. Uniek en afgezaagd. Nieuw en grijsgedraaid. Dat is wat rituelen vragen: glans in de herhaling. (Trouw, 17/12/2024)
• Een van mijn favoriete kerstfilms is ‘Groundhog Day’. Die gaat over een man die telkens weer op dezelfde dag wakker wordt. Elke keer ik ’s morgens het nieuws doorneem en daar lees dat De Wever bij de koning is langs geweest en daar verlenging van zijn opdracht als formateur heeft verkregen, heb ik ook het gevoel dat ik vastzit in een tijdlus. (Pal, 31/12/2024)