Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 18-05-2024

gereformeerde hometrainer

betekenis & definitie

(2015)(spot.) één van de vele bijnamen van het harmonium. Vanwege het geestelijke repertoire, het type klank en het pompen op de pedalen. Kijk ook onder cirkelzaag* des geloof.

• De accordeon heeft wel wat weg van het tweelingbroertje van het harmonium, even expressief, swingend of gevoelig. Dus was het logisch dat Martijn Padding zijn uitbundige Harmonium Concerto bewerkte voor dit volksinstrument. ‘De gereformeerde hometrainer roept allerlei associaties op met het kerkelijk leven, psalmen, gezangen en muzikale stroperigheid’, aldus Padding. (www.tivolivredenburg.nl, 25/11/2015)
• Arie Slob en Paul Blokhuis ken ik natuurlijk wel, en ook bij die namen moet ik denken aan King pepermunt, turf, achterdocht & jenever, hel en verdoemenis en vooral aan het harmonium, Jezus’ eigen traporgel dat in de volksmond ook wel psalmenpomp, Hallelujah-commode, cirkelzaag des geloofs en gereformeerde hometrainer wordt genoemd. (HP/ De Tijd, 30/11/2018)
• 'Psalmenpomp', 'cirkelzaag des geloofs', 'hallelujah-commode' of 'gereformeerde hometrainer', het zijn enkele vaak gebezigde spotnamen voor het harmonium. Ze illustreren het gezapige, orthodox-protestantse imago van dit oude 'traporgel'. Hoe anders was dat in de negentiende eeuw: toen gold het harmonium als hip en hypermodern.(Trouw, 22/03/2019)
• De gereformeerde hometrainer was ooit misschien in de mode/ maar zelf moest ik niets hebben van die halleluja-commode. (De Volkskrant, 28/08/2019)
• Het harmonium was voor mij een soort cultuurkenmerk, een symbool van brave, wat truttige burgerlijkheid: geen frivole piano in huis maar een harmonium. Misschien daarom kreeg het instrument altijd spottende namen: psalmenpomp, cirkelzaag des geloofs, hijgend hert, jammerhout of gereformeerde hometrainer – maar het kon me niets schelen, als je eenmaal getroffen bent door het harmoniumvirus, raak je het niet gauw kwijt. Ik kan er tot vandaag hartelijk om lachen. Natuurlijk is het geen echt orgel maar een instrument waar zuchtend en steunend geluid uitkomt. Dat heeft te maken met de schepbalgen waar je op moet trappen om in de magazinebalg onderdruk te creëren. (Baarnsche courant, 04/03/2023)

< >