Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 08-07-2020

geknipt en geschoren

betekenis & definitie

(1990+) (kantoortaal) opgelost; klaar; af. Ook gezegd wanneer een nieuwe klant werd binnengehaald. Gesignaleerd door Nico Dikstaal (Daar worden wij niet vrolijk van. Business- en kantoorjargon van A tot Z. 2002). Kijk ook onder 'knippen* en scheren'.

• Bij gebrek aan professionals maakten de particulieren de markt en werden, zoals dat in beursjargon heet, geknipt en geschoren. 'Particuliere beleggers verkochten bestens (beursjargon voor: tegen de actuele koers, red.), maar dat was onder deze omstandigheden eerder slechtstens', aldus deze marktpartij. En de hoeklieden keken liever even de kat uit de boom en prikten de eerste koersen op niveaus waarop zij desnoods zelf bereid waren de effecten te kopen. (NRC Handelsblad, 02/04/1997)
• Opvallende handel deed zich voor in het zadenfonds Alanheri (ƒ 0,30 lager op ƒ 27,70). In de ochtenduren werden 30.000 tot 40.000 aandelen tegen flink lagere koersen aan de man gebracht. De koers zakte daarbij tot ƒ 22,60. Daarna herstelde het fonds zich voor een belangrijk deel. Een commissionair noemde dit een 'schoolvoorbeeld van een belegger die wordt geknipt en geschoren'. (Algemeen Dagblad, 28/05/1997)
• 'Een plek waar je gelijkstemden kunt ontmoeten,' zegt een andere bezoeker. 'Maar het is wel erg close. Je vriendin hoef je hier niet mee naar toe te nemen. Iedereen kent iedereen. Vroeger zat hier een kapper. Die man is op niet zo'n elegante wijze 'afgekocht'. Maar ook nu kun je hier als belegger geknipt en geschoren worden - figuurlijk dan.' Stil blijven zitten als je wordt geschoren was ooit de cliche-uitdrukking bij dalende beurskoersen. (het Parool, 09/08/1997)
• "De beginnende particuliere belegger? Die moet wegblijven uit deze beweeglijke markten. Hij wordt geknipt en geschoren. Hij betaalt meestal te veel en ziet even later lagere koersen. (Algemeen Dagblad, 04/09/1997)
• Veel beleggers hebben de winst op hun call-opties verzilverd, anderen hebben hun inleg vrijwel zeker verloren. 'Je kunt wel zeggen dat het een gezonde correctie is, maar er worden toch altijd mensen geknipt en geschoren op dit soort dagen', zegt een optiehandelaar met enige zorg in zijn stem. (het Financieele Dagblad, 28/04/1998)
• Ecuador met 5-0 geknipt en geschoren, Nederland ook volgend jaar weer op het hoogste niveau in de Davis Cup en werk aan de winkel voor coach Michiel Schapers. Hij moet op zoek naar een nieuwe combinatie in de dubbel. (Algemeen Dagblad, 28/09/1998)