Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 29-10-2021

friemel

betekenis & definitie

1) (2009) (euf.) vrouwelijk geslachtsdeel. Vr. tegenhanger van piemel*. Ook wel: miemel*.

• (Seksuele volkstaal en eufemismen op Wikipedia. 2009)
• Hoe ze er precies bij komt dat meisjes een friemel hebben weet ik natuurlijk niet. Maar ik kan wel een wilde gok doen. Sinds een tijdje is ze zichzelf en anderen aan het ontdekken. In die zin dat ze dus kijkt naar details en ook wilt weten wat het precies allemaal is. Ook de ‘waarom’ vraag komt daarbij veelvuldig om de hoek kijken. Dat papa een piemel of penis heeft en mama niet had ze al snel door. Maar nog met regelmaat zegt ze dat ook zij een piemel heeft. Maar dan een kleintje. (www.meisje-eigenwijsje.nl, 06/09/2017)
• Hé girl. Ik ga het hebben over een lichaamsdeel dat jij misschien niet altijd even makkelijk ter sprake brengt. Je weet wel, je friemel. Je lotusbloem, flamoes, punani, framboos. Ha, die laatste vind ik leuk. Ik ga het hebben over framboosjes. En dan met name alles wat je er nog niet van wist. (https://amayzine.com/nl, 14/10/2017)
• Heel veel mensen liepen tegen dezelfde vraag aan als ik. Veel anderen noemen het gewoon vagina, maar echt het gros had er een andere benaming voor. Zelf noemden we het vroeger spleetje. Deze werd ook een paar keer genoemd. Maar ik wist niet dat er zoveel verschillende namen voor waren! Plasser, foe foe, spleet, voorbips, vagina, doos, trut, friemel, gaatje, poemi, voorkontje, blaas, poes, muis, kutje, frutje, fluit, mus, grotje, muts, flamoes, frummel, punani, onderkantje, kruis, vulva, mik, foef, pipi, bloem en flut. (www.aukjeswereld.nl, 05/10/2018)
• (Piet van Sterkenburg: Rot zelf lekker op. Over politiek incorrect en ander ongepast taalgebruik. 2019)

2) (1969) (inf.) kleine hoeveelheid; iets kleins dat men niet kan benoemen.

• Inmiddels bakt u in een friemel boter 50 gram geschaafde amandelen knappend vers en blond. (De Telegraaf, 31/10/1969)
• Voeg zout bij, peper, een friemel knoflook uit het persje en. een half theelepeltje Franse mosterd. (De Telegraaf, 23/05/1970)
• Artisjokken worden, nadat ze zijn gekookt in water met azijn, zout en een friemel knoflook, warm of koud geserveerd, doorgaans met een sausje van olie en azijn of met dunne mayonaise. (De Telegraaf, 16/07/1988)