Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

Gepubliceerd op 30-06-2020

freedikeetje

betekenis & definitie

(1931) (voetb.) (< Eng. friendly game) geïmproviseerde voetbalmatch op straat. Vnl. een Haagse term, populair onder straatjongens.

• Zoo wilde Henk zijn voetbalschoenen inpakken, maar daar kwam George met groote beslistheid tegen op. Hij vond dat die dingen veel te veel plaats innamen en vroeg aan zijn broer of hij soms dacht, dat hij alleen naar Gelderland ging. En toen kreeg je natuurlijk een heel debat! „Maar als we nu een freedikeetje met de jongens van Elsbosch willen spelen...." zei Henk. (Eindhovensch dagblad, 07/10/1931)
• Freedikeetje. Een straatvoetbalterm die zo veel betekent als 'partijtje tegen', d.w.z. een geïmproviseerde voetbalmatch met jassen als doelpalen, 'drie corners pienantie' en een 'vliegende kiep'. Kortom, een potje pillen. Freedikeetje- meer spreek- dan schrijftaal- is een verbastering van het Engelse friendly (game): vriendschappelijke wedstrijd. (Rob Siekmann: Voetbalwoordenboek. 1978)
• Johnny begon mij een beetje te veel te weten; Johnny moest niet zo stoer doen. Die keer dat we een fredikeetje deden bij voorbeeld. (Onze Taal, juli/ augustus 1982)
• Freedikeetjes?.... Frédikétjes?, zal de lezer vragen. Tja, de preciese spelling was nooit van belang, ik ken haar niet en het woordenboek biedt geen uitkomst. Maar in elk geval is het een onvervangbare Haagse aanduiding uit de jaren vijftig voor een snel geïmproviseerd wedstrijdje op de dichtstbijzijnde vrije plek, jassen en jacks als doelpalen, met evenveel deelnemers als aanwezigen - veertig desnoods - spelregeltoepassing op basis van de geldende machtsverhoudingen en voorafgegaan door het gevreesde 'poten' om het recht van (eerste) keuze van de nerveuze spelers." (J.M. Bik in NRC Handelsblad, 31/08/1985)
• De hamvraag voor aanvang van ieder fredikeetje was dan ook: Met jullie bal of de onze? (NRC Handelsblad, 25/07/1992)
• Het leven is geen Freedikeetje, Rachel. (Charlotte Mutsaers: Rachels rokje. 1994)
• … rondjes looppassen rond het hoofdveld, vijf minuten koppen, vijf minuten stoppen en ten slotte het spelen van een freedikeetje; tot het te donker werd en het oefenpartijtje steevast eindigde in ruzie… (Kees van Kooten: In de lach geschoten. 2007)