Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 01-11-2023

foempies

betekenis & definitie

(2011) (merknaam) (Vlaanderen) vintage zwart-witte basketsneakers met een rode zool. Ook wel ‘dakwerkersschoenen’ genoemd, vanwege hun populariteit onder dakwerkers. Een meer spottende bijnaam is sovjetsneakers. Van oorsprong Tsjechisch en ooit ontworpen als tegenhanger van de Amerikaanse Converse All Stars. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw erg populair onder jeugdbewegingen. Daarna verdwenen ze even van het toneel om rond 2011 hun come-back te maken.

• De jaren 80, begin jaren 90. Pukkelpop. Werchter. De chiro en de scouts. Dat waren de hoogdagen van de 'foempies', zoals de rood-wit-zwarte sneakers in de volksmond heetten. Spotgoedkoop waren ze en ideaal om een festival of jeugdkamp mee te doorploeteren. (Het Laatste Nieuws, 23/02/2011)
• CEBO's, foempies, dakwerkerschoenen, sovjetsneakers... Al deze synoniemen verwijzen naar één bepaald, Tsjechisch sneakermodel dat plots weer ontzettend hip is. Vooral in het Antwerpse, waar de schoen vijf jaar geleden nieuw leven werd ingeblazen. (Gazet van Antwerpen, 15/07/2016)
• Czech Boots, Foempies of gewoonweg 'chiroschoenen', de Tsjechische CEBO-sneakers hebben in hun 75-jarige geschiedenis al heel wat koosnaampjes gekregen. (De Morgen, 22/10/2016)
• Wie in Berchem woont, is ongetwijfeld al eens in de zaak binnengewandeld voor pantoffels, schoenen, de razend populaire foempies of turnsloefen voor de 'klein mannen'. (Gazet van Antwerpen, 09/03/2018)
• Meer feestelijk maakt Arend het jasje door er zijn zelf- gemaakte strik bij te dragen en zijn geruite kostuumvest, waarbij dan alleen de kraag en de randen zichtbaar zijn. Draagt hij daar Foempies onder, de typische oldskool baskets in zwart-wit canvas met rode zool, dan levert het gevecht tussen modern en klassiek een leuk geheel op. (Het Nieuwsblad, 01/02/2020)
• Tot en met 25 mei maakt u kans een paar hippe Komrads-sneakers te winnen. U weet wel: de foempies met een rode zool van vroeger. (Knack, 27/04/2022)

< >