Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 30-03-2023

elimineren

betekenis & definitie

(19e eeuw) (euf.) variant van liquideren*, uitschakelen*: vermoorden. Allen Dulles, een voormalige CIA-baas sprak ooit openlijk over de eliminatie (elimination) van Fidel Castro. Het assimileren, verbannen of afslachten van andere bevolkingsgroepen (zoals in het voormalige Joegoslavië) valt eveneens onder de parapluterm ‘elimineren’. Dit eufemisme is echter vooral populair in de harde misdaad- en spionnageromans, in televisieseries en bij militairen. Ook in het Engels in deze zin gebruikelijk: ‘to eliminate’. Wij hebben het woord in de 19de eeuw via het Frans ontleend aan het Latijn (eliminare: verwijderen). De oorspronkelijke betekenis is die van ‘uitschakelen, wegwerken, verwijderen’. In een woordenboek van vreemde woorden uit 1955 wordt het begrip nog omschreven met 'uitdrijven; wegschrappen.' Het was aanvankelijk een veelgebruikte term in de algebra en de chemie.

• Iemand had voldoende redenen om hem daarom te elimineren. (Televisiecrimi Heterdaad, 11/04/1999 VRT)
• ‘In dat geval kunnen wij het beste de achterhoede vormen, dan lopen wij niet in de weg als jullie de bewakers elimineren’, stelde Helmuth voor. (René Lancee: Kanonnenvlees. 2007)
• “Mannen,” riep de sergeant. “We hebben de bendeleider. Als er nog andere extremisten in leven zijn, elimineer ze.” (Peter Storm van Leeuwen: Iedereen eet sambal. 2013)