Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 04-01-2022

een vrouw is een vrouw is een vrouw

betekenis & definitie

(1964) reclameslogan voor het modeassortiment van de Bijenkorf. Bedacht door Dimitri Frenkel Frank (1928-1988), toneelacteur, recensent, filmregisseur en romanschrijver.

• Een vrouw is een vrouw is een vrouw is een vrouw. Ze wil tricotage die warm is, fijn zacht is- met wat charme eraan en wat lieflijks. En wat vraagt ze dus, behaagt haar dus, draagt ze dus? (advertentie in Algemeen Dagblad, 07/11/1964)
• Men heeft daarom ook de kunstvormen uit hun isolementen willen verlossen. Het eigenaardige van wat men toch moeilijk anders dan een romantische instelling kan noemen, is dat deze zich wederom hoofdzakelijk - mede door gebrek aan inlevingsvermogen in het ongekende - blijkt te keren naar het verleden, zowel om er zijn agressie op uit te vieren als om er nieuwe verlangens aan te ontlenen. Heel merkwaardig is die bijbehorende dubbelzinnigheid ook in de filmsequenties van Albert Seelen aan het licht gekomen: de herleiding van de meervormigheid tot het uniforme naakt van een vrouw is een vrouw is een vrouw als een bloem zonder naam. (De Gids. Jaargang 129. 1966)
• (Martine Carton: Een vrouw is een vrouw is een vrouw. 1975)
• "Een vrouw is een vrouw is een vrouw is een vrouw", is de titel van een programma dat de NOS-radio zondag van 20.25 tot 20.45 uur via Hilversum 2 uitzendt. Aan dit poëtisch emancipatie-programma werken mee Henna Vergouwe (bekend van VIVA, NVSH, etc.) en de zangeres van rebelse liederen Cobi Schreijer. (Leeuwarder courant, 16/08/1975)
• Wilbert Schreurs: Geschiedenis van de reclame in Nederland. 1989. Tweede druk 2001) p. 227
• 'Belong me, belong you', en de vrouw die ik gevonden had, was meer dan een vrouw is een vrouw is een vrouw. (Henk de Velde: Zwaaien naar Bluff: Een solo-zeiler non-stop de wereld rond. 2020)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.