Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 31-10-2021

E.T. phone home

betekenis & definitie

(1982) (< Eng.) (cliché) oproep om dringend te bellen naar iemand. Ontleend aan de populaire kinderfilm E.T. (over een alien op aarde) van Steven Spielberg. Daarin wordt echter niet “E.T. phone home” gezegd, maar “E.T. home phone”. Meer algemeen wordt de uitroep gebruikt wanneer men van iemand die lang niets van zich laat horen communicatie vraagt.

• E.T., de buitenaardse creatie van regisseur Steven Splelberg, loopt ook buiten de bioscopen goed. Maar een echte E.T. ("phone home") rage is er (nog) niet. (Het vrije volk, 17/02/1983)
• Steven Spielberg. werd verheven tot coverstory van De Strijdkreet, het cluborgaan van het Leger des Heils. En de meester van de woordspeling, Freek de Jonge, zei vorig jaar tegen het weekblad De Tijd: 'Jezus heeft geen moment nagelaten te zeggen: ik ben de weg, de waarheid en het leven. Was dat hoogmoedig? Nee, hij vond dat hij gelijk had. Ik ben iets genuanceerder ik ben een weg, een waarheid, een leven. En dit is nog maar een zijweggetje op weg naar Thuis.' E.T. phone home? Freek phone home! (Het Parool, 28/04/1983)
• Voor wie het nog niet mocht weten: het draait allemaal om een schattig buitenaards wezentje, dat wordt achtergelaten bij het tuintje van een doorsnee Amerikaans Spielberg-gezinnetje. Tussen de kinderen en E.T. ontstaat een ontroerende vriendschap. Je moet wel van ijzer zijn, willen de eerste woordjes van het kereltje (?) „E.T.-phone-home" je niet in het hart raken. (Leeuwarder courant, 25/07/1986)
• De mobiele telefoon is een onzichtbare verbinding met het vaderland. ‘Op je hotelkamer zitten en hopen dat er iemand belt.’ E.T. phone home. (de Volkskrant, 24/12/1998)
• Als wij “E.T.” zeggen, zeg jij dan automatisch “phone home”? Dan moeten we je teleurstellen, want het buitenaardse wezentje heeft dat citaat helemaal nooit uitgesproken. De reden waarom we het wel allemaal denken, is het Mandela-effect. Het ‘Mandela-effect’ is het fenomeen waarbij we iets verkeerd onthouden en waarbij die fout zo hardnekkig is, dat ze zich als een nooit bestane herinnering in onze hersenen gaat nestelen. Het effect werd vernoemd naar Nelson Mandela, die volgens een paranormale enthousiasteling in 1980 zou zijn gestorven op Robbeneiland. In werkelijkheid stierf de man pas 33 jaar later in zijn thuisstad Houghton. Een voorbeeld van het Mandela-effect is het populairste ‘citaat’ van het buitenaardse wezen E.T. Die heeft nooit de zin “E.T. phone home” uitgesproken in de filmklassieker uit 1982. In werkelijkheid zei hij “E.T. home phone”. (Het Nieuwsblad, 23/06/2017)