Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 01-03-2024

Dutch reach

betekenis & definitie

(2018) (< Eng. Nederlandse greep) (verkeer) bij het uitstappen het portier van je wagen openen met de hand die het verst verwijderd is van de deur. Dit is bedoeld om ongevallen met fietsers te vermijden. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk is dit al een tijdje opgenomen in het verkeersreglement en moet elke bestuurder verplicht zo uitstappen. De techniek wordt aanbevolen door de Britse wielrenner Chris Froome, die door een openslaand portier een keer op zijn fiets tegen de vlakte ging.

• Een autodeur die ongezien wordt opengezwaaid, of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daarmee vrijwel dagelijks te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor fietsen en wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, oftewel: met de 'verkeerde' hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt. (De Volkskrant, 19/10/2018)
• Het christendemocratisch Kamerlid merkt op dat er een eenvoudige manier bestaat om dergelijke aanrijdingen te voorkomen. Het gaat om de ‘Dutch Reach'. Eenvoudig uitgelegd: je opent het portier met de hand die het verst verwijderd is. Op die manier ben je verplicht je lichaam te draaien en kijk je bijna automatisch in de spiegel en over je schouder, waardoor je aankomende fietsers sneller opmerkt. (Gazet van Antwerpen, 10/09/2021)
• Jaarlijks sterven er zelfs 1 à 2 personen nadat ze met hun fiets tegen een geopend portier aanrijden. «Zulke ongevallen kunnen vermeden worden door oplettend het portier te openen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Dutch Reach.» (Metro, 10/09/2021)
• Eigenlijk zou je altijd eerst tot drie moeten tellen en nadenken of je potentieel iemand in gevaar brengt als je de deur opent. Een bekend hulpmiddeltje voor bestuurders is de zogenaamde ‘Dutch Reach', waarbij je met de rechterhand de deur opent. Op die manier kijk je automatisch over de schouder heen. (Het Belang van Limburg, 22/06/2022)
• Maar wat is die Dutch reach eigenlijk? “Het is een techniek die al veel langer in Nederland en Groot-Brittannië wordt gepromoot”, legt Werner De Dobbeleer uit, woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Onder meer door professioneel wielrenner en Tour-winnaar Chris Froome, nadat die een tijd geleden door een openslaand portier tegen de vlakte ging met zijn fiets. (Het Belang van Limburg, 26/06/2023)
• Stappen ze in België straks uit 'op z'n Nederlands'? Het sociaaldemocratische Vooruit wil de zogeheten Dutch reach verplichten: dat je bij het uitstappen het portier van je auto opent met de hand die het verst verwijderd is van de deur, waardoor je als vanzelf over je schouder kijkt. (Trouw, 17/07/2023)
• In Europa leren veel rijschoolhouders hun cursisten de ‘Dutch Reach' . Daarbij moeten ze bij het openen van de autodeur altijd de hand gebruiken die het verst van de deur verwijderd is. Zo kijk je bijna automatisch over je schouder. (Het Laatste Nieuws, 20/08/2023)
• Sinds enkele jaren promoten fietsverenigingen de methode van de 'Nederlandse greep' of 'Dutch reach' om dit type ongeval te voorkomen. Het is een manier om van binnenuit het portier te openen met de hand die het verst van het portier verwijderd is. In Nederland wordt het al lang systematisch aangeleerd in de rijopleiding. (Bruzz, 10/02/2024)