Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 24-01-2024

drakendoder

betekenis & definitie

(1998) (fig.) iemand die de vijand of zijn tegenstander (die groter en krachtiger is) verslaat. Het doden van draken wordt gezien als een metafoor voor het onder ogen zien en overwinnen van moeilijke uitdagingen of obstakels in het leven. Oorspr. vooral van toepassing in de sportwereld, later ook in de politiek: iemand die afrekent met een meedogenloze tegenstander. . De term verwijst naar de legendarische Germaanse drakendoder Siegfried, de hoofdrolspeler in het Nibelungenlied. Of naar de martelaar en heilige Sint-Joris, vooral bekend door het verhaal dat hij een draak zou hebben gedood. De draak symboliseert hier het kwaad. Volgens de Urban Dictionary is een ‘dragon slayer’ in (Engels) slang ook: “iemand die uiterst bedreven is in het spelen van videogames en vaak blijk geeft van beheersing van meerdere systemen (PS2, Xbox 360, Game Cube, pc, enz.)”. Volgens de Cambridge Dictionary gaat het om ‘iemand die op gewelddadige wijze doodt.’

• De naam van de gemeente heeft iets warms, klinkt wollig zelfs. Met de naamgeving van de straat moet indertijd wat mis zijn gelopen. Hakendoverstraat. Had eigenlijk moeten zijn: Drakendoderstraat. Weggemoffeld tussen hoge bomen in herfstkleuren woont Tom Soetaers: 18, een knaap nog. Beroep: goalgetter, op de bank in de wachtkamer van RSC Anderlecht, wachtend op de knippende vinger die hem gebiedt Belgische en Europese draken te doden. (Het Nieuwsblad, 08/10/1998)
• ,,Uit ervaring weten we dat de reeks met de Waalse reeks een stuk minder kwaliteit bevat dan de West- en Oost-Vlaamse reeks. Dus, Leuven zal dan ook wel niet die drakendoder zijn zoals algemeen voorgesteld. (Het Nieuwsblad, 13/05/2000)
• Zondag gaat het als volgt: Joris Mathijsen (de drakendoder) verovert de bal met een correcte tackle op Torres, passt naar Robin van Persie (de schildknaap), die zet een een-tweetje op met Arjen Robben (de zwaluw) en passt vervolgens door naar Dirk Kuijt (de bruggenbouwer) die de winnende goal zal scoren. Dan is de Hand van God tenminste echt in het spel. (De Volkskrant, 10/07/2010)
• Met een 4-1 zege tegen de voorlopig gebuisde titelfavoriet Eendracht Wervik deed Olympic Ledegem zijn reputatie van drakendoder weer alle eer aan. 'Heerlijk om te winnen van je ex-ploeg', glundert Gianni Leenaert. (Het Nieuwsblad, 26/10/2011)
• In de vorige alevering van Het Lieve Leven legde Luc Tuymans ons uit hoe je met klootzakken omgaat: je grijpt ze in de nek en bij hun kloten, knijpt zo hard je kunt en dirigeert ze zo naar buiten. Wagneriaanse drakendoder Siegfried blijkt er anders over te denken: `Klootzakken? Die moet je misleiden.' (Humo, 08/04/2014, over Siegfried Bracke)
• In het noorden van Europa zijn de economische parameters gelukkig totaal anders - hier is geen derde van de bevolking werkloos - maar ook hier heeft de SP.A grote gaten laten vallen. Er is geen enkele reden waarom de kiezer, als de slinger ooit weer naar links gaat, opnieuw bij de partij van Tobback en Crombez zou binnenlopen. Ook bij ons kan een linkse drakendoder opstaan die de SP.A verder opslokt. (De Standaard, 27/01/2015)
• Toch moest Higgins gisteren het ¬onderspit delven. Zijn tegenstander wordt niet voor niets Welsh Potting Machine genoemd, een wereldpot naar het midden werd de basis voor een 70-break en de winst. Higgins werd zo toch geen drakendoder, het beest dat Williams' getatoeëerde onderarm siert, bleef overeind. (Gazet van Antwerpen, 08/05/2018)
• CD&V-voorzitter Wouter Beke kroop deze week in de huid van de drakendoder, die het populisme bestrijdt. Hij nam daarbij het zwaard niet op tegen zijn N-VA-evenknie Bart De Wever, maar tegen Viktor Orbán, de Hongaarse populist der populisten. (De Tijd, 16/03/2019)
• Biden heeft ook best wat op zijn conto staan. Een aantal wetten waaraan biljoenen dollars kleven om het land weer te activeren. De belangrijkste reden blijft dat Biden wordt gesteund omdat hij de bijnaam ‘drakendoder’ heeft gekregen. Hij won van Donald Trump. (Het Nieuwsblad, 26/04/2023)
• ‘We gaan winnen!’, scanderen ze naar de man op het podium. De tweevoudige ex-premier (van 2007 tot 2014) en voormalige voorzitter van de Europese Raad (van eind 2014 tot eind 2019) is hun drakendoder. Na zijn passage op het hoogste niveau binnen de EU en als leider van de Europese Volkspartij (EVP), keerde de bekendste Poolse politicus terug naar zijn thuisland om de centristische Burgercoalitie (KO) te leiden. Het was tijd om het ‘schaamteloze en permanente kwaad’ te bedwingen dat PiS had ontketend. (De Standaard, 14/10/2023)