Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 01-06-2020

Doc Martins

betekenis & definitie

(1980+) (ook: Doc Martin Boots) (Eng.) (jeugd) hoge werkschoenen met een stalen neus; geliefd schoeisel van skinheads. Ook wel: Doccies*.

• Skinheads herken je gemakkelijker hoewel ook daar al de klad in zit omdat er te veeJ punkelementen aan toegevoegd worden. Kasper lijkt er een. Kaalgeschoren kop, als compromis met zijn moeder niet meer spiegelglad maar stoppelig, strakke spijkerbroek, geruit overhemd, een "bomber" (groen flightjack met knaloranje voering). Doe Martins (hoge werkschoenen die "eigenlijk een stalen neus moeten hebben anders ben je niet "heftig") en bretels die loshangen. (Elsevier, 04/10/1986)
• Bij ons op school zie je heel verschillende stijlen naast en door elkaar. Jongens die met Dr. Martin Boots lopen (skinheadstijl), mensen die baseballpetjes dragen, kinderen met een nette blouse en een trui, het zijn echt geen aparte groepjes. (Boudewijn Klap, Stan Rijven & Paul Rutten: Tachtigers. Glimp van een generatie. 1987)
• a-modieuze Dr. Martens schoenen in maatje 56 of zo. (Muziek Express, maart 1988)
• Ook Dr. Martens heeft, sinds het merk in de gaten kreeg dat dat idee van die skinheads zo gek nog niet was, zijn assortiment fiks uitgebreid. De breedgeneusde 1460 is nog steeds verkrijgbaar, maar er zijn Dr. Martens in kinder- en vrouwenmaatjes, lage Dr. Martens die passen bij een net pak, Dr. Martens in zachte pastelkleurtjes en Schotse ruiten en zelfs modellen die de kenmerkende gele veters en stiksels ontberen. Maar wonderlijk genoeg blijft de aantrekkingskracht nog steeds overeind. Bijna alle jeugdbeweginkjes die de laatste jaren zijn ontstaan - grungers, neopunks, de crusties en andersoortige neo-hippies - grijpen nog steeds als vanzelf braaf naar de schoen. (HP/ De Tijd, 04/02/1994)

< >