Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 26-06-2022

denken dat de nulmeridiaan door z’n gat loopt

betekenis & definitie

(1990) (i.p.v. gat ook achterste of reet) (inf.) een hoge dunk van zichzelf hebben. Vgl. Engels: ‘thinks that the sun shines out of his arsehole’.

• De meeste zijn gerateerde acteurs, regisseurs of journalisten die denken dat de nulmeridiaan door hun artistieke reet loopt. (Actrice Ingrid de Vos, in: Humo, 08/11/1990)
• Het persoonlijke trauma en de overtuiging dat men in een broeihaard van criminaliteit leeft, worden niet weggeveegd met zelfs de zorgvuldigst opgestelde statistieken. Zeker niet in een maatschappelijk klimaat waarin voor veel mensen de nulmeridiaan door hun billen loopt en hun eigen navel het begin- en eindpunt van de wereld is. (De Morgen, 12/08/2000)
• Stuart Little is één van de weinige Hollywoodvedetten die niet denken dat de nulmeridiaan door hun gat loopt. (Humo, 16/07/2002)
• In een ver verleden heb ik namelijk menig van zulke ruzies meegemaakt waarvan je achteraf dacht: ‘Ma man toch, alsof de nulmeridiaan door ons gat liep'. (Het Belang van Limburg, 17/01/2007)
• Mensen die vanuit de riante positie van quasi-monopoliehouder riante winsten realiseren en van de weersomstuit denken dat de nulmeridiaan van de wereld door hun achterste loopt. (de Morgen, 09/11/2013)
• En Mark, die zich op zijn ongemak voelde bij deze glimlachende, zelfbewuste en onvermijdelijke therapeut, vond hem maar een dikke nek, een omhooggevallen artiest zoals er zoveel zijn, een die denkt dat de meridiaan van Greenwich door z”n reet liep en die zich ongetwijfeld beter voelde dan al deze losers voor hem, van wie sommigen hun poten zo trilden dat ze geen rechte lijn op een blad konden zetten, laat staan een cijfer tot het Einde. (Geert Colpaert: Het boek der ontwenning. 2013)
• En jij denkt nog altijd dat de nulmeridiaan door uw gat loopt. (Een goed jaar. Televisieserie op VTM. 2022)