Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 21-05-2024

Debora

betekenis & definitie

(2021) (Vlaanderen) prototype van de kassierster in de supermarkt die aan een veel te laag loon werkt. Dit typetje (gebaseerd op een bestaand persoon) werd geïntroduceerd door de Vlaamse politicus Conner Rousseau (Vooruit), die beweerde (met zijn partij) het te willen opnemen voor de mensen met lage lonen. Hij liet de naam Debora voor het eerst vallen tijdens een debat (in het televisieprogramma Terzake) over de loonsonderhandelingen. Daarin zei hij letterlijk: Dat krijg ik aan Debora de kassierster niet uitgelegd.’ Vervolgens was het politieke vraagstuk van de week: wie is die illustere Debora uit de Delhaize? Iedereen ging naar haar op zoek. Ze bestond wel degelijk.

• “Ik krijg aan kassierster Debora in Nieuwpoort in de supermarkt niet uitgelegd dat daar winst wordt gemaakt, dat de aandeelhouders daar dividenden zouden uitgekeerd krijgen en dat er voor haar geen loonopslag in zit.” Die quote van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zette het leven van kassierster Debora op haar kop, maar wie is Debora? Wij zochten haar op. (Krant van West-Vlaanderen, 30/04/2021)
• Wat zou u tegen uw favoriete kassierster Debora zeggen? Volgens de N-VA loont het voor haar niet meer om voor een laag loon te blijven werken, omdat de federale regering de niet-werkenden te hard ondersteunt. (De Morgen, 03/05/2022)
• Twee jaar geleden kwam Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog gloedvol op voor de rechten van 'Debora aan de kassa in de Delhaize van Nieuwpoort-Bad'. Debora werkt daar al een hele tijd niet meer. En Rousseau, die was deze week muisstil. (De Standaard, 11/03/2023)
• Geen wonder dat je politici zo weinig hoort over de malaise bij Delhaize: het lage loon van kassierster Debora staat zó ver van hun bed. (Dag Allemaal, 23/05/2023)
• Tegenwoordig bestrijden politici net dat. Dat ze een zware stiel hebben. Ze kennen allemaal mensen voor wie het leven echt hard labeur inhoudt, voor minder loon en zelfs minder erkenning voor hun diensten aan de maatschappij. Zo is Debora van de supermarkt dat voor Conner, en de arbeider bij Volvo Gent dat voor Raoul de opper-bolsjewiek van de PVDA. (Het Nieuwsblad, 14/10/2023)
• Krijgt hij dit nog uitgelegd?Een dading is een overeenkomst tussen twee partijen om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, los van de geldende wetgeving. Naar mijn mening nooit interessant voor de werknemer, ténzij je reeds ander werk hebt. Het voornaamste is: je hebt zelf je contract beëindigd, dus geen werklozensteun. Heeft Conner correct gehandeld? Goeie vraag, zijn palmares van betwistbare correcte handelingen wordt wel heel lang. Krijgt hij dit nog steeds aan Debora uitgelegd? Kijk, als hij bij de volgende peiling niet zakt, zegt dat heel veel over het niveau van de Vooruit-kiezers. (Gazet van Antwerpen, 31/10/2023)
• Rousseau leerde van Donald Trump. “Het maakt niet uit dat die muur van Trump onmogelijk te bouwen is. Dat beeld van die muur zegt heel duidelijk: die man gaat mensen die we hier niet willen, buiten houden.” Voor het thema koopkracht zocht Rousseau ook zo'n muur. Het werd “Debora van de kassa”. Dankzij haar kreeg hij tijdens de energiecrisis de koopkrachtpremie politiek verkocht. (De Standaard, 03/02/2024)
• Iedereen kende in 2021 plots Debora aan de kassa van de Delhaize. Wie wordt het nu? Arthur van de pakjesdienst? Sofie van het uitzendkantoor? Conner van de politiek? (Trends, 22/02/2024)
• Als marketeer was Rousseau ook een opgemerkte spreker op het Behavioural Design Fest in Amsterdam, begin februari. Hij legde er uit hoe links verkiezingen kan winnen en verwees daarbij naar de figuur Debora, de caissière van de Delhaize die echt bestaat en een menselijk gelaat geeft aan de discussie over inflatie en koopkracht. (Knack, 17/04/2024)
• Van een gebrek aan narcisme kan je Rousseau moeilijk verdenken. Kostprijs toegangsticket voor het congres: 400 euro. Debora van de kassa was even ver weg. (’t Pallieterke, 02/05/2024)